OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA

Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Drugog dana obilježavanja Dana Općine Centar, delegacije koju su činili predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar te boračkih udruženja, danas su obišli nekoliko lokacija gdje su ispred spomen-obilježja polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti prisjetili se svih poginulih pripadnika Armije RBiH i MUP RBiH koji su tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade ovog grada izgubili svoje živote u odbrambeno- oslobodilačkoj borbi.

Delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Mala kula“ na Grdonju, mezarje „Humka“, te ispred spomen-obilježja „Blekin potok“ u Aleji breza. Delegacije su također obišle i odale dužnu počast stradalim logorašima Nahoreva i Jagomira polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče postavljene na objektu Psihijatrijske bolnice Jagomir, koja je tokom proteklog rata služila kao logor, te ispred spomen-obilježja „Oaza mira“ kod Pionirske doline.

 Također je položeno cvijeće ispred spomen-obilježja Nahorevo, te ispred spomen-obilježja na Šipu. Cvijeće je također položeno ispred spomen-obilježja na gradskom groblju Lav, na šehidskom mezarju pomoćnog stadiona na Koševu, te na katoličkom i pravoslavnom groblju  „Sveti Josip“ i „Sveti Marko“. Delegacija je cvijeće položila i ispred spomen obilježja „Lasta“. 

Također je položeno cvijeće poginulim pripadnicima Druge policijske uprave – Policijske stanice Centar nekadašnje Stanice javne bezbjednosti Centar Sarajevo. Na kraju programa obilježavanja delegacije su obišle most Suade i Olge na Vrbanji, spomen-park Vraca, te Aleju veterana na gradskom groblju Vlakovo. 

 

U delegaciji Općine Centar bili su šef odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar Adis Adilović, vijećnici Općinskog vijeća Centar te predstavnici boračkih organizacija.