Idejni projekti rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj i Velikom parku

U Općini Centar je 20. novembra 2013. godine održana prezentacija idejnih projekata sanacije klizišta i rekonstrukcije postojećih stepeništa u Pruščakovoj ulici i Velikom parku.

 

Osim Dževada Bećirevića, načelnika Općine Centar i Varje Nikolić, predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar, prezentaciji su prisustvovali predstavnici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koje je predvodio Fuad Babić, koordinator za klizišta te predstavnici Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove zajedno sa pomoćnicom načelnika Almom Sadović. Ovom prilikom su autorice idejnih projekata Nermina Zagora i Dina Šamić iz Arhitektonskog studija ''Firma'' predstavile idejni koncept rekonstrukcije stepeništa na ove dvije lokacije.

Stepenište u Pruščakovoj ulici

Pomenuto stepenište bi u rekonstruisanoj verziji imalo gazišta od kamena i odmorišta popločana granitnim kockama. Planirano je postavljanje novog rukohvata, klupa od livenog željeza i posebno dizajniranih korpi za otpatke.

-Tokom izrade idejnog projekta vodile smo računa o ambijentalnoj cjelini stepeništa koje se nalazi u neposrednoj blizini kultnog okupljališta ''Sloga'' i Šahovskog kluba ''Bosna''. Naš ideja je da svako odmorište bude tematski vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period ''Sloge''. Stoga je planirano da se na svakoj klupi na odmorištu postavi kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima putem kojeg će prolaznici moći slušati najpoznatije numere ovih izvođača. Na odmorištu kod Šahovskog kluba ''Bosna'' planirano je postavljanje stola sa šahovskim figurama gdje bi prolaznici mogli uživati u ovoj drevnoj igri– kazale su autorice idejnog projekta.

Rekonstrukcija tri stepeništa u Velikom parku

U prvoj fazi projekta je planirana rekonstrukcija tri stepeništa koja povezuju Džidžikovac sa Velikim parkom, dok će u drugoj fazi biti obuhvaćeno proširenje i uređenje pješačkih staza duž kojih će biti postavljene kamene ploče umjesto sadašnjeg asfalta. Predloženo je da se u trećoj fazi uradi iluminacija postojećih starih nišana. Autorice idejnog projekta vide ovaj prostor kao historijski tematski park gdje bi pored staza bili postavljeni natpisi o osobama i događajima koji su obilježili historiju Sarajeva. Na ovaj način bi se prostor mogao iskoristiti za održavanje historijskih časova za osnovce te za razne edukativne radionice.

Nakon prezentacije načelnik Bećirević je izjavio da su projektne ideje mladih autorica iznad njegovih očekivanja i da jedva čeka da vidi gotov projekt. –Kod ovih stepeništa možda trebamo razmišljati o popločavanju bijelim kamenom kao što je to urađeno na nedavno uređenom stepeništu Kaptol– kazao je Bećirević.

Sredstva u iznosu od 14.000 KM za izradu projektne dokumentacije je obezbjedila Općina Centar i, na osnovu potpisanog ugovora, prebacila ih Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizatoru projekta.