20.03.2017.
Ajnadžić sa predstavnicima Centrotransa razgovarao o podizanju kvalitete usluga prevoza
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je kompaniju Centrotrans-Eurolines d.o.o. gdje je razgovarao sa generalnim direktorom Safudinom Čengićem, predsjednikom nadzornog odbora Muhamedom Šaćiragićem, te izvršnim direktorom za tehniku Ibrahimom Kerlom.

Ajnadžić je upoznao prisutne da je ova lokalna zajednica u budžetu za 2017. godinu izdvojila 78.000 KM za besplatan prevoz učenika osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škole, a gdje nemaju uspostavljene odgovarajuće saobraćajne linije javnog gradskog prevoza (osnovne škole „Alija Nametak“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Nafija Sarajlić“) i 12.000 KM za prevoz učenika sa posebnim potrebama i njihovih pratilaca.

 

-Novac je prebačen školama, a odabir prevoznika će, u skladu sa važećim zakonskim propisima, izvršiti škole. Iskoristite svoje pravo i prijavite se za odabir najpovoljnijeg ponuđača. Ono o čemu još želim razgovarati je problem javnog prevoza prema padinskim naseljima u općini Centar - Soukbunar, Koševsko brdo, Nahorevo-Pionirska dolina, te Podhrastovi-Sedrenik, kako bi stanovnici ovih dijelova općine Centar dobili adekvatan gradski prevoz kakav i zaslužuju. Mi smo svakodnevno pod velikim pritiskom građana sa pomenutih područja koji traže rješenje problema. Ukoliko vi imate model da pokrijete pomenute linije mi smo spremni iznaći mogućnost da vas subvencioniramo, u skladu sa zakonom. Na pomenutim linijama očekujemo bolju efektivnost, a krajnji rezultat mora biti zadovoljan građanin i redovan prevoz, dodao je Ajnadžić.

 

Čengić je istakao da Centrotrans ima dovoljno kapaciteta da pokrije linije koje Gras ne održava redovno, a da je kvalitet prevoza koji obezbjeđuju na visokom nivou.

 

-Kada je u pitanju prevoz učenika želim kazati da Centrotrans ispunjava sve uslove kako bi tu aktivnost provodio maksimalno kvalitetno. Prijavili smo se na konkurs za izbor najpovoljnijeg ponuđača, a iskreno se nadamo da ćemo u skladu sa zakonskim propisima biti i odabrani. Centrotrans u ovom momentu na području općine Centar održava liniju Dom Armije – Breka II i liniju Drvenija – Donji Velešići, ali nažalost za ovu prvu još nikada od Ministarstva saobraćaja KS nismo dobili rješenje da je možemo držati. Ukoliko vi kao lokalna zajednica želite da pokrijete područje sa kvalitetnim prevozom onda zatražite kao Općina da vam se ili riješi prevoz putem nadležnog ministarstva ili da ga vi riješite putem poziva prevoznicima koje smatrate kompetentnim za takve aktivnosti, kazao je Čengić.

 

Na kraju sastanka zaključeno je da Centrotrans-Eurolines d.o.o. analizira stanje na pomenutim lokacijama te da u skladu s tim Općini dostavi prijedloge rješenja o eventualnom preuzimanju kritičnih linija.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.