Predstavama u Pozorištu mladih započeo 3. Festival dječije umjetnosti

U prostorijama Pozorišta mladih sa prvom pozorišnom izvedbom “Čudovište iz pozorišta“ 3. maja počeo je 3. Festival dječije umjetnosti.

Festival će sa širokom lepezom kulturoloških aktivnosti, kao što su edukativne radionice iz slikarstva, kiparstva i vajarstva, potom predstavama za djecu, te koncertima muzičkih horova trajati do subote, 6. maja 2017.

 

- Već treću godinu organizujemo ono što je namijenjeno djeci, dakle svi segmenti koji su najbitniji, a to su književnost, muzika, slikarstvo, kiparstvo i dječiji teatar. Mi njegujemo i tu formu da su svi programi takmičarskog karaktera, odnosno da su obezbijeđene nagrade za najbolje, te da će proglašenje biti u subotu nakon muzičkog dijela. Ono što smo uzeli za jedan od ciljeva ovog festivala jeste da djeca kroz radionice raznog tipa, kiparstva, slikarstva i slično budu aktivno uključena u kulturna zbivanja, a ne samo puki posmatrači u predstavama i to ćemo, nadam se, i postići, rekao je direktor Festivala Fahrudin Kučuk.

 

3. Festival dječije umjetnosti je ujedno i međunarodni festival, jer pored natjecatelja iz naše države, prisustvuju natjecatelji iz susjednih država, Hrvatske i Srbije, a prošle godine su također učestvovali i natjecatelji iz Crne Gore i Turske.