12.10.2017.
U novi Centar za zdravo starenje učlanjeno 130 građana općina Centar i Stari Grad
Da postoji potreba i interes naših sugrađana treće životne dobi da sadržajno i kvalitetno provode slobodno vrijeme u organiziranim aktivnostima potvrđuje i činjenica da je od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u obnovljenim prostorijama u zgradi ''Svjetlosti'' (Muhameda Kantardžića 3) u njegov rad uključeno 130 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad i taj broj se svakodnevno povećava.

Centar je otvoren svakim radnim danom od 9 do 15 sati.

 

Da podsjetimo, ovaj Centar za zdravo starenje zvanično je otvoren 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' koje implementira pomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu. Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz svog budžeta izdvojila više od 120.000 KM. Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza Općine Centar je da svake godine u svom budžetu obezbijedi iznos od 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 za rad ovog centra.

 

Da bi naši stariji sugrađani sa područja ove dvije susjedne gradske općine kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u novom Centru za zdravo starenje održavaju se časovi preventivno-korektivne gimnastike, kursevi engleskog i njemačkog jezika, horsko pjevanje, sekcija turskog veza. Medicinsko savjetovalište je svakog utorka i četvrtka od 9 do 12 sati kada se radi mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

 

Uskoro počinje i obuka za rad na računaru, likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji i druge aktivnosti kao što je volontiranje članova za pomoć starim i iznemoglim osobama. Osim toga, naši stariji sugrađani će u ovom centru imati priliku vježbati Tai Chi, drevnu kinesku vještinu specifičnih pokreta koja dovodi do ravnoteže uma i tijela. U petak, 13. oktobra je zajednički izlet u Mostar, a takvih druženja će biti sve više.

 

Novi Centar za zdravo starenje ostvaruje stalnu saradnju sa Centrom za zdravo starenje koji već drugu godinu uspješno djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12, kao i sa drugim takvim sarajevskim centrima. Kako bi se što više zainteresiranih sugrađana uključilo u organizirane aktivnosti namijenjene osobama treće životne dobi, planirano je da se u općinama Centar i Stari Grad i u mjesnim zajednicama promovira među građanima ovaj novootvoreni Centar za zdravo starenje, posebno zbog činjenice da stanovnici općine Stari Grad nisu do sada imali mjesto za druženje i sadržaje namijenjene starijim sugrađanima.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.