06.12.2017.
Svečano otvoreno Prihvatilište za djecu bez roditeljskog staranja
U prostorijama Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ u utorak 5. decembra 2017. godine organizovana je skromna svečanost povodom ozvaničenja otvaranja Prihvatilišta za djecu bez roditeljskog staranja.

Simbolično su vrpcu presjekli ambasador Republike Češke u BiH NJ. E. Jakub Skalník i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića ceremoniji su prisustvovali njegovi savjetnici Mustafa Resić i Osmo Babić.

 

Novootvoreno prihvatilište će omogućiti hitni i privremeni smještaj djece i mladih bez roditeljskog staranja do pronalaska primjerenog oblika zbrinjavanja, a najduže tri mjeseca. Usluga je prvenstveno namijenjena djeci uzrasta od pet do 18 godina. Korisnici ovog prihvatilišta mogu biti djeca koja povremeno ili trajno ostaju bez adekvatnog roditeljskog staranja i ne može im se osigurati drugi vid smještaja ili zbrinjavanja, djeca zatečena u skitnji i prosjačenju, te izložena radnoj eksploataciji ili nekom drugom vidu zloupotrebe. Djeca mogu biti smještena u ovo prihvatilište na osnovu naloga nadležne službe socijalne zaštite, a po preporuci organa pravosuđa, MUP-a ili ako samostalno dođu. Služba socijalne zaštite je u obavezi da prilikom smještaja djeteta u prihvatilište pribavi potrebnu dokumentaciju i pruži podršku korisnicima pri smještaju.

 

Po prijemu djeteta u prihvatilištu će biti pružen smještaj, ishrana, zdravstveno-higijenske mjere. Stručno osoblje prihvatilišta će djeci pružiti podršku u adaptaciji radi lakšeg prevazilaženja posljedica razdvajanja, njegu, sigurnost, organizovati potrebne aktivnosti, psihosocijalne radionice, radno-okupacione i edukativne, te kreativne i rekreativne radionice. Kapacitet prihvatilišta je 12 osoba, s tim što postoji namjera da se on vremenom poveća.

 

Projekat su finansijski podržali UNICEF, Ambasada Republike Češke u BiH, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te organizacija „Hope and Homes for Children“.

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.