Vrijedni srednjoškolci društveno korisnim radom zarađivali novac za ovogodišnju ekskurziju

U okviru projekta „Ekskurzija 2018.“ u organizaciji Službe za civilnu zaštitu Općine Centar u ponedjeljak 11. juna 2018. godine 32 učenika završnih razreda Srednje zubotehničke škole iz Sarajeva su učestvovali u ekološkoj akciji čišćenja i uređenja Koševskog brda.

Kroz pomenuti projekat Općina Centar izdvajanjem sredstava u iznosu od 2.000 KM učestvuje u finansiranju odlaska na ovogodišnju ekskurziju učenika ove škole koji imaju obavezu da za navedena sredstva odrade  200 radnih sati učešćem u organizovanim ekološkim akcijama.

 

Početkom ove sedmice učenici su odradili 144 radna sata i očistili dio zelenih površina smještenih između ulica Nusreta Šišića Dede i Muhameda Hadžijahića. Tokom ove godine učenici ove škole učestvovali su i u velikoj ekološkoj akciji koja je provedena povodom Dana planete Zemlje, kojeg obilježavamo 22. aprila. Tom prilikom su  učenici Zubotehničke škole očistili zelene površine oko stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu i porodilišta na Jezeru, čime su odradili 60 sati korisnog društvenog rada.

 

Organizovanoj ekološkoj akciji se odazvalo nekoliko stotina učesnika gdje su, osim predstavnika Općine Centar i Komisije Općinskog vijeća za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa, učestvovali i studenti i profesori Šumarskog fakulteta u Sarajevu, članovi Općinskog i štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, učenici osnovnih i srednjih škola, radnici KJKP ''Park'' i zainteresirani građani. Tom prilikom  su udruženim snagama uspjeli urediti i zasaditi 62 sadnice jasena, bagrema, breze, smrče... u gradskom parku Jezero na Betaniji kao i u Ulici Dajanli Ibrahim-bega ispod Romskog naselja na Gorici, te na prostoru Arboretuma na Kromolju.

 

Tokom akcije mjesni štabovi civilne zaštite također su zajedno sa građanima očistili zelene površine oko prostorija svih mjesnih zajednica, kao i zelene površine na lokalitetu starog rezervoara na Soukbunaru i oko džamije na Šipu. Drugu godinu zaredom načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić želi na ovaj način da stimuliše mlade da zarade novac za ekskurziju kroz društveno koristan rad.