Predstava „Ljubavna pisma Staljinu“ na sceni Centra kulture

Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, u subotu 19. januara 2019. godine organizuje izvođenje predstave „Ljubavna pisma Staljinu“. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1) sa početkom u 20 sati.

Sovjetski savez, tridesete godine prošlog stoljeća. Piscu legendarnog romana „Majstor i Margarita“ Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela. Obraća se Staljinu od kojeg zavisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Jednog dana dobija potpuno neočekivan poziv. Od Staljina, osobno.

 

Ova povijesna fikcija inspirisana je crticom iz stvarnog života njenih protagonista, jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i direktora Josifa Visarionoviča Staljina. Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada, kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.