U subotu na sceni u Jelićevoj predstava „Ljubavna pisma Staljinu“

Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, organizira u subotu, 19. januara 2019. godine izvođenje predstave „Ljubavna pisma Staljinu“. Predstava će biti održana u velikoj sali Centra kulture i mladih (Jelića 1) sa početkom u 20 sati.

U predstavi koju je režirala Saša Broz, igraju Franjo Dijak, Anastasija Jankovska i Marko Torjanac. Tekst je napisao španjolski dramatičar Juan Mayorga. Pomoćnik redateljice i scenograf u predstavi je Marko Torjanac, kostimografiju potpisuje Đurđa Janeš, a oblikovanje svjetla i zvuka povjereno je Damiru Rončeviću.

 

Sovjetski Savez, tridesete godine prošlog stoljeća. Piscu legendarnog romana „Majstor i Margarita“ Mihailu Bulgakovu zabranjeno je izdavanje i izvođenje njegovih djela. Obraća se Staljinu od kojeg zavisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Jednog dana dobija potpuno neočekivan poziv. Od Staljina, osobno.

 

Ova povijesna fikcija inspirisana je crticom iz stvarnog života njenih protagonista, jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina. Drama obrađuje odnos totalitarizma i umjetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz osobni sukob Bulgakova i Staljina te propituje cijenu i granicu slobode i slobodne misli tada, kao i danas. Kompleksno uranjajući u vrijednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju vječnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umjetnost.

 

-“Ljubavna pisma Staljinu” su i svojevrstan ljubavno–politički trokut budući da se autoritarna vlast uvlači i u čovjekovu intimu, te utječe i na sve njegove odnose od poslovnih do onih najintimnijh. Ovu predstavu radimo upravo zato što nekim umjetnicima to i nije jednostavno. Mnogi od umjetnika bi nešto i rekli, viknuli bi, urlali bi, ali ne mogu zato što su vezani financijski, zato što su na plaćama, zato što imaju djecu, zato što imaju obitelji… I zaista je u 21. stoljeću potpuno bizarno i apsurdno da umjetnici prolaze sličnu sudbinu kakvu je prolazio Mihail Bulgakov, kazala je redateljica Saša Broz.