Općina Centar snažno podržava održavanje EYOF-a

U okviru priprema za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) koji će se ove godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu intenzivirani su radovi na uređenju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu na kojem je planirano svečano otvaranje ove manifestacije.

S obzirom na to da je vlasnik Olimpijskog stadiona, Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, kao odgovorna lokalna zajednica, uzela je aktivno učešće u organizaciji ovog velikog sportskog događaja koji će našu domovinu i njene prirodne ljepote promovisati u svijetu.

 

S tim u vezi, u prostorijama Općine Centar načelnik Ajnadžić održao je sastanak sa predstavnicima Centra za sport i rekreaciju, javnom ustanovom čiji je osnivač Općina Centar a koja upravlja stadionom, te predstavnicima Fudbalskog kluba Sarajevo. 

 

Vršilac dužnosti direktorice Centra za sport i rekreaciju Sabina Špago upoznala je načelnika Ajnadžića o aktivnostima koje su provedene u proteklom periodu, a u vezi priprema za održavanje predstojeće manifestacije koja će okupiti više od 1.500 učesnika iz oko 50 evropskih država koji će se natjecati u zimskim sportovima na nekoliko borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

 

Podsjećamo, u proteklom periodu održane su akcije čišćenja i uređenja stadiona, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za održavanje svečane ceremonije na kojoj će prisustvovati desetine hiljada posjetilaca.

 

Općina Centar je u prošloj godini uložila značajna sredstva za modernizaciju stadiona. U okviru ovog projekta završeno je uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. Pored toga, završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Postavljen je novi rezultatski semafor, a provodi se i procedura za ugradnju novih stolica u VIP loži i rekonstrukciju nadstrešnice. U okviru uređenja stadiona izvršeno je i testiranje obnovljenog plamenika u kojem će ponovo gorjeti Olimpijski plamen nakon 35 godina. Paljenje Olimpijskog plamena zasigurno će evocirati uspomene na Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine. Započelo je i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa, a u skorijem periodu planirano je oslikavanje murala, te sanacija službenog ulaza.

 

S obzirom na značaj manifestacije u akciju uređenja Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu uključio se i Fudbalski klub Sarajevo.

 

Načelnik Ajnadžić je i ovom prilikom ponovio kako Općina Centar svim svojim kapacitetima podržava održavanje najvećeg sportskog događaja u Sarajevu nakon Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine.

 

–Ozbiljno smo shvatili našu misiju uređenja stadiona pred ovaj jako važan sportski događaj za grad, našu lokalnu zajednicu i Bosnu i Hercegovinu, naglasio je Ajnadžić.