Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježja

U okviru obilježavanja 26. godišnjice 105. motorizovane brigade, delegacija Općine Centar, koju su predvodili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, zajedno sa članovima boračkih udruženja, u petak 15. februara 2019. godine obišli su spomen obilježja, groblja i mezarja gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima ove brigade.

Prema protokolu delegacije su prvo položile cvijeće u haremu Alipašine džamije. Na šehidskom mezarju na Kovačima cvijeće je položeno ispred spomen obilježja kao i pored mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

 

Načelnik Ajnadžić je posebno istakao važnost njegovanja uspomena na poginule branitelje.

 

–Svi oni koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i ovog grada, među kojima su i naši saborci iz 105. motorizovane brigade, su nas obavezali da moramo zbog generacija koje dolaze obezbijediti stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Naša dužnost je da se sjećamo poginulih branitelja i odajemo  počast za njihovu nenadmašnu hrabrost, poručio je Ajnadžić.

 

Nakon toga su članovi delegacije obišli i položili cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., zatim spomen obilježja „Vječna vatra“, „Blekin potok–Aleja breza“, „Oaza mira-Pionirska dolina“ i „Jagomir“, te na centralni spomenik Stadion i groblja Sveti Marko, Sveti Josip, Lav i Humka.

 

U delegaciji Općine Centar bili su i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, savjetnik načelnika Osmo Babić, te vijećnici Dževad Topić i Edin Mirojević.