Centar kulture i mladih

Dani komedije „Smijeh je lijek“ od 1. do 6. aprila

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, u Sarajevu će od 1. do 6. aprila 2019. godine biti održani Dani komedije „Smijeh je lijek“ koje organizira Centar kulture i mladih - javna ustanova čiji je osnivač Općina Centar.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Ovi 23. susreti će okupiti na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona, a cilj je podariti našim sugrađanima smijeh koji je tako potreban u svakodnevnici. Smijeh je taj koji ne treba da bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha.

Ovogodišnji Dani komedije počinju u ponedjeljak, 1. aprila predstavom Tarika Filipovića „Ćiro“. Kroz ovu duhovitu, ali i dirljivu monodramu, saznat ćemo šta je Ćiro Blažević predstavljao Tariku kroz njegovo sazrijevanje kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača, te na koji je način ličnost Ćire Blaževića inspirisala Tarika Filipovića nakon dugogodišnjeg prijateljstva.

Drugog dana festivala, u utorak, 2. aprila na programu je „Lijevo desno glumac“ Zijaha Sokolovića, program kao predstava, predavanje, team building, radionica preko kojih Sokolović duhovito, filozofski, kabaretski objašnjava kako shvatiti da ste „glumci u svom teatru“ i kako biti umjetnik u svom životu. Za 50 godina glumačkog života dobitnik je 76 nagrada za svoj umjetnički rad.

U srijedu, 3. aprila, Teatar komedije „Rajvosa” sarajevskoj publici predstavit će se sa novom adaptacijom predstave „Bosanski lonac“, po motivima teksta ”Prognanici” Hasana Džafića, istaknutog bosanskohercegovačkog dramaturga više puta nagrađivanog za komediografska i scenaristička ostvarenja. Riječ je o komediji koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama...

Predstava „Je l’ tražite sobu“ koja je na programu u četvrtak, 4. aprila, autorski je projekat Melihe Fakić. Riječ je o tragikomediji u kojoj se prepliću životi običnih ljudi. Prisutnost bosanskog humora, sukob generacija, satira i pregršt zanimljivih preokreta svojevrsna su i emotivna obilježja ove predstave.

Petog dana festivala, u petak, 5. aprila bit će izvedena predstava „Velika zvjerka“ Rogera Rueffa. Predstava govori o tri poslovna čovjeka raznih životnih dobi koji dolaze na veliku poslovnu konvenciju na kojoj bi mogli zauvijek finansijski osigurati sebe, svoje obitelji i djelatnike tvrtke. Šta je biznis, koja su njegova pravila, u čemu je tajna uspjeha…? „Velika zvjerka“ pokušava naći odgovore na ta pitanja baveći se ljudskom egzistencijom potpuno izvan uobičajenih obrazaca razmišljanja o biznisu.

Posljednja predstava koja će biti izvedena na ovom festivalu je „Zašto i kako ubiti muža”. Podstaknut burnim reakcijama nježnog pola, čak i optužbama za muški šovinizam, pisac Antonio Amuri napisao je novi priručnik namijenjen suprugama koje su uspjele da prežive izlazak prethodnog. Predstava je na programu 6. aprila. U njemu će žene uspjeti da pronađu na koji tip supruga su osuđene, sa podrobnim objašnjenjem ponašanja i maštovitim preporukama za uklanjanje.

Sve predstave počinju u 20 sati.