Šarenom paradom počelo obilježavanje „Dječije nedjelje“

Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“ zvanično je, programom „Šarena parada“ u centru grada, otvorilo „Dječiju nedjelju“ u Kantonu Sarajevo.

Danas je na platou ispred BBI Centra, svečanim defileom počelo i obilježavanje 12. po redu dječijeg festivala „Hajde svijete budi dijete“, te je nakon toga na sceni u Jelićevoj izvedena predstava „Kako se pravi pjesma“, Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“.

 

Današnjoj manifestaciji prisustovao je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, savjetnici Mustafa Resić, Bećir Sirovina i Osmo Babić.

 

Pokrovitelj ovog festivala je Općina Centar, a također je podržan i od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad. Festival će trajati do 11. oktobra 2019. godine.

 

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“, koji nije takmičarskog karaktera, ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...

 

Drugog dana festivala, 8. oktobra u 11 sati u Jelićevoj će biti izvedena predstava „Bibi i Bubi“, Kerekesh teatar Varaždin, dok je za 13 sati planirana umjetnička radionica slikanja.

 

Za treći dan festivala, 9. oktobra planirana je izvedba predstave „Vuk i tri praščića“, Narodno pozorište Tuzla (Art teatar), Gradsko pozorište Živinice, a u 13 sati istog dana će Željka Lemez i Tatjana Šojić na sceni u Jelićevoj održati umjetničku radionicu „Vuneno pozorištance“.

 

Četvrtog dana festivala, 10. oktobra u 11 sati na sceni u Jelićevoj planirano je izvođenje predstave „Štrumfovi“, Teatar Maslačak- Bijeljina, a u 13 sati druženje sa Štrumfovima i radionica slikanja.

 

Posljednjeg dana festivala, 11. oktobra u 11 sati na sceni u Jelićevoj će biti izvedena predstava „Patuljak nam priča“, studio lutkarstva Sarajevo, dok će u 12 sati biti upriličena umjetnička radionica lutkarstva. Istog dana u 16 sati planirana je predstava „Crvenkapica“ – Pozorištance Jež Beograd, dok će u 17 sati biti organizirano svečano zatvaranje festivala i dodjela priznanja u Centru kulture i mladih.