Učenici osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i Katoličkog školskog centra pogledali predstavu „Bibi i Bubi“

Drugog dana festivala „Hajde svijete budi dijete“, koji se održava u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1), za učenike nižih razreda osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i Katoličkog školskog centra odigrana je predstava pod nazivom „Bibi i Bubi“ u izvedbi Kerekesh teatra iz Varaždina.

Također je tokom dana u popodnevnim satima organizovana umjetnička radionica slikanja koju je za osnovce iz Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ vodio Admir Halilović, akademski kipar i član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULU BiH), te dobitnik mnogih nagrada za svoja djela.

 

Ovaj 12. po redu festival će trajati do 11. oktobra ove godine i realizuje ga Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, pod pokroviteljstvom Općine Centar kao svojim osnivačem i uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad. Zvanično otvaranje je održano jučer uz svečani defile i program „Dajte nam šansu“ na platou ispred BBI Centra i Katedrale, te uz predstavu „Kako se pravi pjesma“, koju je izveo ansambl Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba.

 

Trećeg dana festivala, u srijedu 9. oktobra 2019. godine, na teatarskoj sceni Centra kulture i mladih u Jelićevoj ulici na broju 1, je planirana izvedba predstave „Vuk i tri praščića“, trupe Narodnog pozorišta Tuzla (Art teatar) i gradskog pozorišta Živinice, dok će istog dana u 13 sati Željka Lemez i Tatjana Šojić na sceni u Jelićevoj održati umjetničku radionicu „Vuneno pozorištance“.

 

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“ nije takmičarskog karaktera i ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi...