Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

Čovjek sa osmijehom koji je nosio BiH u srcu

Članovi porodice, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i veliki broj saboraca u srijedu, 9. oktobra 2019. godine su u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

Komandant Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

 

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda „Krug“ i „Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

 

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića cvijeće su položili njegovi savjetnici Bećir Sirovina i Osmo Babić, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić.

 

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u podrinjskom mjestu Poratak, u općini Goražde. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

 

Saborci za Zaima kažu da je bio „ljudina“, čovjek sa osmjehom i heroj koji je Bosnu i Hercegovinu nosio u srcu.