Radovi na izgradnji Europske kuće kulture i nacionalnih manjina se odvijaju planiranom dinamikom

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Farukom Kapidžićem i saradnicima obišao je lokalitet nekadašnje Austrijske kuće preko puta naselja Ciglane u parku Kemala Montena gdje su u toku radovi na izgradnji prve faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina.

Radove izvodi građevinska firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo koja je nakon provedene tenderske procedure izabrana kao najpovoljniji izvođač. Prvu fazu izgradnje Europske kuće kulture i nacionalnih manjina u cjelosti finansira Općina Centar u iznosu od 398.730,57 KM.

Načelnik Ajnadžić je prilikom obilaska naglasio da je ovaj projekat visoko pozicioniran na ljestvici prioriteta Općine Centar.

Podsjećamo, u ime Općine Centar kao investitora načelnik Ajnadžić je krajem  februara  potpisao ugovor o izvođenju radova sa direktorom firme „Džekos“ d.o.o. Sarajevo Rifatom Mahmutovićem. Ugovor o izvođenju radova na izgradnji prve faze Europske kuće kulture i nacionalnih manjina potpisan je na osnovu ranijeg okvirnog sporazuma sa građevinskom firmom „Džekos“ d.o.o. Sarajevo. Vrijednost okvirnog sporazuma koji je potpisan na period od tri godine iznosi 2.842.788,78 KM.

Kako je javnost upoznata, nadležna općinska služba je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja „Austrijske kuće“. Na objavljeni konkurs pristiglo je 26 radova koji su bili izloženi u galeriji Collegium Artisticum. Od pristiglih radova prvu nagradu u vrijednosti od 5.000 KM su osvojili arhitekte  Ilma i Zejd Kobilica, sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“.