Počelo uklanjanja grafita sa zgrada u Centru

Sredinom ove sedmice započela je realizacija projekta uklanjanja grafita sa zgrada u Centru.

Projekat finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 20.000 KM.

 

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar vodi ovaj projekat i nakon provedene procedure javne nabavke odabira izvođača radova potpisan je ugovor sa firmom „Aida komerc“, koja ima obavezu da tokom narednog perioda ukloni grafite sa zgrada u najužem centru grada i to u ulicama: Reisa Džemaludina Čauševića, Mis Irbina, Branilaca Sarajeva i Branislava Đurđeva.

 

Početku uklanjanja grafita sa zgrade u Mis Irbinoj ulici, tačnije sa zgrade kultnog FIS-a, prisustvovao je i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem i direktoricom Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ Sabinom Špago, ustanove koja upravlja ovim sportskim objektom.

 

Ovom prilikom će odabrana firma ukloniti sve nečistoće i razne boje (sprejevi, lakovi, uljane boje, vodootporni flomasteri...). Čišćenje će biti izvedeno u tri metode, u zavisnosti od vrste i kvaliteta postojeće fasade.

 

Osnovna metoda je čišćenje vodom i hemijskim sredstvima. Oblog natopljen ekološki certificiranim hemijskim sredstvom ostaje na površini fasade, koliko je potrebno da sredstvo prodre u dubinu materijala i izvuče nečistoću na površinu.

 

Abrazivna metoda (mikropjeskarenje pod visokim tlakom) se izvodi samo izuzetno, ukoliko ostale metode ne daju očekivani rezultat.