Načelnik Ajnadžić dobitnik „Ordena Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini“

Danas su u službenoj posjeti Općini Centar boravili predstavnici Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo i Haris Plakalo.

Povod posjete je uručenje najvećeg priznanja ovog udruženja „Ordena Evropskog pokreta u BiH“ koji je dodijeljen načelniku Općine Centar Nedžadu Ajnadžiću.  U njegovo ime, koji je zbog bolesti spriječen da prisustvuje današnjem prijemu, ovo najveće priznanja Evropskog pokreta je preuzela Mirsada Lingo, sekretar Općine Centar. U obrazloženju odluke o dodjeli ovog priznanja načelniku centralne gradske općine stoji: „Za posebne zasluge i podršku procesu EU integracija Bosne i Hercegovine, kao i za doprinos razvoju lokalnih zajednica u BiH kao i za poseban doprinos i infrastrukturni razvoj općine Centar Sarajevo. U proteklom mandatnom periodu realizovani su mnogi važni projekti od izgradnje više centara za zdravo starenje, obdaništa, škola, biciklističkih staza, kao i stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i ambijenta za investiranje. Također, pod rukovodstvom načelnika Općine dr. Nedžada Ajnadžića, započeta je izgradnje Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina, što je prvi objekat takve vrste u Sarajevu.

 

Pomenuto priznanje, koje nosi puni naziv „Ordena naroda, građanski i građana BiH i Evropskog pokreta“,  zaslužnim pojedincima  Evropski pokret u BiH, koji  zastupa BiH u Internacionalnom Evropskom pokretu u Briselu, tradicionalno dodjeljuje u okviru obilježavanja „Dana i mjeseci Evrope  u BiH 2020“, odnosno u okviru projekta „Obilježavanje desete godišnjice od ukidanja viznog režima za BiH 2010.-2020.“

 

Današnjem prijemu je također u ime Općine Centar prisustvovao i Fahrudin Kurtović, šef kabineta općinskog načelnika.