Večeras promocija i otvaranje izložbe prvog strip izdanja „Sarajevska priča“

U prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1) večeras je planirana promocija i otvaranje izložbe prvog strip izdanja polaznika Škole stripa koju pohađaju u ovom centru.

Ovo strip izdanje pod nazivom „Sarajevska priča“ je bazirano na tekstu Borisa Lalića i govori o razvoju grada još od perioda neolita, kroz njegovu interesantnu, dinamičnu i veoma bogatu historiju.

 

Na projektu su radili umjetnički rukovodilac Škole stripa Majo Pavlović, sarajevski strip autor, vizualni umjetnik i nastavnik Likovne kulture u Osnovnoj školi „Čengić Vila 1“, bosanskohercegovački književnik Boris Lalić i polaznici Ivan Ćulina, Ilma Tuka, Jasmin Vuk, Adnan Gegić, Jelena Popović, Tina Zvečevac, Nina Bogdanović, Matea Frajković, Emin Jaganjac i Ajla Hasanbegović.

 

Kako su autori već najavili prvo strip izdanje će dobiti svoj nastavak kroz kreiranje likova, crtanje skica i tabli stripa, te popratnim tekstom smještenim u moderno doba našega grada, koji je zbog svoje duge historije i vjerske i kulturne raznolikosti stalna inspiracija za sve umjetničke izražaje, pa tako i za devetu umjetnost.

Početak promocije prvog strip izdanja i otvaranje izložbe je planirano u prostorijama Fotogalerije u Jelićevoj ulici u utorak 24. novembra 2020. godine sa početkom u 19 sati.