Općina Centar i Ambasada Češke Republike će zajednički realizovati ekološke projekte

Ambasadorica Republike Češke NJ.E. Ivana Hlavsová i konzulka Jana Zelingerová posjetile su Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik Srđan Mandić sa saradnicima. Na sastanku je razgovarano o saradnji Ambasade Republike Češke i Općine Centar, a naglasak je stavljen na ekološke projekte i zaštitu životne sredine.

-Prije svega čestitam načelniku Mandiću na osvojenom mandatu i vjerujem da će opravdati očekivanja stanovnika općine Centar. Ambasada Republike Češke ostvaruje dobru saradnju sa institucijama u Bosni i Hercegovini, te stoga vjerujem da ćemo i sa Općinom Centar realizovati projekte u interesu građana jer naše dvije države imaju i historijske veze, naglasila je ambasadorica Hlavsová.

 

Češka Republika u Bosni i Hercegovini trenutno implementira razvojni projekat vrijedan četiri miliona maraka. Tri miliona KM će biti realizovano preko KJKP Rad na izgradnji kapaciteta i recikliranja, a ostatak je planiran za manje projekte sa lokalnim zajednicama.

 

-Ovo je prvi sastanak predstavnika Ambasade Češke Republike i Opštine Centar. Uskoro će timovi naše lokalne zajednice i Ambasade održati sastanak na kojem će definisati daljnje korake i raditi na projektima. Češka Republika snažno podržava projekte i posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša. Opština Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica je itekako zainteresovana za ekološke projekte, te ćemo stoga intenzivno raditi na njihovoj realizaciji, kazao je načelnik Mandić.