Početkom juna otvaranje nove ambulante na Šipu

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa saradnicima i vijećnicima Općinskog vijeća Centar posjetio je danas objekat gdje su u toku radovi na uređenju prostorija u koje će biti smještena nova ambulanta porodične medicine na Šipu.

Navedene prostorije se nalaze u novoj zgradi namijenjenoj za potrebe smještaja porodica iz ruševnih objekata sa područja općine Centar.

 

-Pandemijski uslovi u kojima se nalazimo su nas natjerali da ubrzamo radove na novoj ambulanti porodične medicine. Očekujemo da u narednih mjesec dana radovi na obnovi prostora površine 200 metara kvadratnih budu i okončani. U ovom slučaju smo dobili podršku UNDP-a koji je puno brže i efikasnije provode procedure javnih nabavki. Namjera nam je da što prije otvorimo novu ambulantu koja mnogo znači našim sugrađanima, posebno ovako velikog naselja kakav je Šip, kazao je Mandić.

 

Današnjem obilasku radova je bila prisutna i v.d. direktorica Javne ustanove „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ Amela Kečo.

 

-Stara ambulanta porodične medicine koja je bila smještena u montažnom objektu je bila vrlo nepristupačna pogotovo za osobe sa invaliditetom, te građevinski neuslovna zbog čega smo ambulantu morali zatvoriti i tim porodičnih ljekara izmjestiti u ambulantu na Koševskom brdu. Za ambulantu koja se nalazi u novom objektu ćemo prvo obezbijediti jedan tim porodičnih ljekara, a s obzirom da je prostor dovoljno velik u perspektivi nam daje mogućnost da smjestimo do četiri tima ljekara porodične medicine što će biti dovoljno za ovako veliko naselje. Sa ovim prostorom dugoročno rješavamo problem ambulanti porodične medicine za ovo područje, a početkom rada ambulante naši sugrađani će dobiti najbolju zdravstvenu uslugu, objasnila je Kečo.

 

Također, u narednih nekoliko dana biće okončani i radovi na uređenju nove ambulante u Pionirskoj dolini čije otvaranje se očekuje uskoro.