Građani i građanke na Hastahani iznijeli svoje viđenje uređenja ovog prostora

U okviru događaja pod nazivom „Hastahana summer break“, koji organiziraju Udruženje mladih umjetnika i Turistička zajednica KS, u subotu 25. septembra održana je interaktivna radionica na kojoj su građani i građanke učestvovali u oblikovanju budućeg izgleda javnog prostora Hastahana.

Domaćin radionice bio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić koji je naglasio da će ovakve radionice biti nastavljene i u budućnosti.

-Hastahana je do sada bila političko pitanje, a ovim događajem ona postaje pitanje struke i javnosti sa ciljem boljeg kvaliteta života. Ovakve radionice ćemo organizovati i za druge prostore. Poenta je da struka, građani i građanke učestvuju u kreiranju životnog prostora. Mi u administraciji ne želimo da dolazimo sa gotovim rješenjima i ubjeđujemo građane zašto nešto treba ili ne treba. Stanovnici općine Centar se moraju navikavati da kroz učešće u procesima imaju mogućnost da odlučuju o svom životnom prostoru i načinu na koji se troši novac iz budžeta koji je zapravo novac svih građana i građanki. Ovo je način na koji želimo da organizujemo javne rasprave, istakao je načelnik Mandić.

Da podsjetimo, ovo je druga po redu u nizu javnih diskusija o transformaciji ulica i dijelova grada, a prva je održana u avgustu pod nazivom "Radićeva Urban Lab".

 Javne diskusije o prostorima za građane su dio inicijative "Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta" koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP u BiH), Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a građani i građanke Sarajeva su pozvani da svojim idejama doprinesu urbanoj transformaciji Hastahane i iznesu svoje viđenje Hastahane u budućnosti.