Centar za kulturu
Projekti koji se realiziraju u JU Centar za kulturu

DJEČJA DRAMSKA SCENA

Cilj projekta je okupiti najmlađe, osmisliti njihovo slobodno vrijeme, pokrenuti njihovu maštu i tako dati preduslove za ljubav prema poeziji, teatru, lijepoj književnosti. Stalnom edukacijom najmlađih moguće je postići da oni i u svakodnevnom životu znaju napraviti razliku autentičnih vrijednosti, naspram negativnih stvari koje su danas izražene. Nakon audicije, koja će biti održana za učenike osnovnih škola, bit će organizovane probe, medijska prezentacija i izvođenje predstave. U toku godine bit će izvedeno 6 predstava pod nazivom "Bajka o ribaru i ribici".
Vrijeme realizacije: februar-decembar 2011. god.

DJEČIJI BH DRAMSKI FESTIVAL


Cilj projekta je obogatiti život djece i mladih ljudi,spajajući pojedince,profesionalna pozorišta i pozorišne institucije u proces podizanja umjetničkih standarda pozorišta za djecu i mlade.
Prikazati svijet onakav kakav jest, ponekad ružan, ponekad lijep, zamišljati i maštati kroz umjetnost, a sve to uz želju da  publiku (djecu), što bezbolnije uvedemo u život i budemo sastavni dio njihovog odrastanja. Ovi susreti će omogućiti i uvid u produkciju bh pozorišta za djecu i mlade. Promovisati jednakost, mir, obrazovanje, te kulturološki i rasni sklad, podučavajući djecu i mlade kroz umjetnost.
Vrijeme realizacije: februar-decembar 2011. god.


POETSKI TEATAR MLADIH


Novi projekat, pod radnim nazivom „NEMIRI“ tematizirao bi problem seksualnosti kod adolescenata kroz teatarsko ostvarenje "U lavirintu seksualnosti", prilagođeno prema knjizi "Seks za početnike". Ovo će biti nastojanje da kroz pozorišnu predstavu, vrlo oprezno, razjasnimo i pomognemo mladom čovjeku da lakše i bezbolnije uđe u svijet seksualnosti.
Ovo je do sada, najznačajniji i najkompleksniji projekat koji zahtjeva intezivnu i dugu pripremu, kao i realizaciju.


FESTIVAL KOMEDIJE "SMIJEH JE LIJEK"

Cilj projekta je omogućiti građanima Sarajeva da se upoznaju sa najnovijim komediografskim ostvarenjima pozorišta iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. Projektom se također želi ostvariti mali kulturni spoj dobrog i plemenitog djela naše zemlje, kroz promociju tolerancije kao najvećeg stepena ljudske moći. 


MUZIČKI PROGRAMI


Cilj projekta je razvijati osjećaj  i smisao za lijepo, postavljajući temelje muzičkog ukusa. Kroz muzičke projekte razvijati estetsku kulturu djece, mladih i građana. Razvijanje osjećaja za lijepo, kao i razvoj humanije i duhovnije ličnosti. Muzički programi realizirat će se kroz:
- Takmičarski festival najboljih mladih gitarista BiH
- Kolažni muzički program za djecu predškolskog uzrasta

Cilj projekta je okupljanje djece predškolskog uzrasta i učenika nižih razreda osnovnih škiola, te razvijanje estetske kulture kroz aktivnosti koje nisu ostvarive u okviru redovnog nastavnog procesa. Razvijanje osjećaja za lijepo koje se sprovodi metodom estetskog vaspitanja, u našim životnim okolnostima, trebalo bi imati značajno mjesto u razvoju humanije i duhovnije ličnosti.
Vrijeme realizacije: februar-decembar 2011.

MJUZIKL "MOJA LJUBAV"

Cilj projekta je prezentacija naše svakodnevnice kroz umjetničku formu mjuzikla, koji je danas u svijetu veoma popularan. Ovaj projekat će okupiti srednjoškolce, koji će uz pomoć profesionalaca ispričati svoju i priču svojih vršnjaka.

Općina Centar je osnivač JU Centar za kulturu "Sarajevo" koji kroz svoje segmente kulturnog i obrazovnog djelovanja preferira rad sa djecom, mladima i građanima, afirmiše stvaralaštvo mladih, uvažavajući i ostale kategorije društva.

CENTAR ZA KULTURU SARAJEVO
adresa: Jelića 1/II
tel: 232-594; 232-595; 237-245
e-mail: kultura@bih.net.ba

 

 direktor: Bostandžić Senad

 

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.