Ekološka akcija „Čist grad je sretan grad“

Uspješan početak velike eko akcije u parku Hastahana

Veliki broj volontera se odazvao na poziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića da se priključe ekološkoj akciji koja je danas započela u parku Hastahana (Park prof. dr. Nijaza Durakovića).

-Ove godine smo se pridružili velikoj proljetnoj eko akciji koju organizuje Vlada Kantona Sarajevo, pod sloganom „Samo čist grad je sretan grad“ . Simbolično smo, što se tiče naše opštine, počeli iz Hastahane koja predstavlja simbol borbe građana za očuvanje slobodnih površina. U Hastahani ćemo postaviti nove kante za smeće, nove klupe, i već se prave planovi za revitalizaciji parka. Akcija traje dva mjeseca, tako da pozivam građane da se priključe i daju doprinos u svojim mjesnim zajednicama. Samo zajedno možemo i očistiti grad i održati ga čistim, i ovo je nešto što treba da traje kontinuirano, izjavio je Mandić.

 

Općinska Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice je obezbijedila materijal i alat za rad, dok su podršku ovoj akciji pružili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“, koji su na kraju akcije oprali betonske plohe u parku Hastahana, te mašinski pokupili prikupljeni otpad i odvukli ga na gradsku deponiju. Učešće su, pored vrijednih sugrađana i aktivista, uzeli i vijećnici Općinskog vijeća Centar, članovi mjesnih štabova civilne zaštite Općine Centar te uposlenici općinskih službi. - Smatram da ovakve akcije treba češće organizovati. Čistoća grada nije na zavidnom nivou i treba više raditi, ali evo vjerujem da je počelo i da ćemo uskoro imati čist grad kakav građani Sarajeva zaslužuju, kazao je Timur Vilić, učesnik eko akcije.

 

Pomenuta proljetna akcija čišćenja „Čist grad je sretan grad“ traje do 19. juna 2021. godine.