OBILJEŽENA 145. GODINA POSTOJANJA PRVE GIMNAZIJE

Načelnik Mandić prisustvovao manifestaciji

Danas je održana svečana manifestacija u Pozorištu mladih, povodom obilježavanja 145. godine postojanja Prve gimnazije Sarajevo. Manifestaciji je u ime Općine Centar prisustvovao načelnik Srđan Mandić, zajedno sa vijećnicom Općinskog vijeća Centar Aidom Koluder-Agić.

Načelnik Mandić se povodom pomenute manifestacije kratko obratio prisutnima.

- Od srca želim da vam čestitam 145. rođendan. Ponosni smo kao opština da na našem području imamo najznačajnije obrazovne institucije, a jedna od njih je Prva gimnazija. Opština Centar nastoji biti prepoznata kao opština za mlade i samim tim znajte da su vam naša vrata uvijek otvorena. Prošle godine smo finansijski podržali vaše učenike za učešće i predstavljanje u okviru VII izdanja International sport games of tricolour Reggio Emillia u Italiji, te smo najuspješnije i nagradili. Tu je i neizostavna manifestacija u vašoj organizaciji „Gimnazijada“, koju sveke godine tradicionalno podržimo, a koja je jedan od pečata Prve gimnazije i nešto po čemu je ova škola prepoznatljiva. Također, ono na šta smo izuzetno ponosni ove godine jesu izdvojena sredstva za stipendije koja su udvostručena, a siguran sam da je puno učenika upravo iz Prve gimnazije među dobitnicima iste. Želim vam puno sreće i uspjeha u nastavku rada i školovanja, rekao je načelnik Mandić.

Prva gimnazija u Sarajevu najstarija je sekularna srednjoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1879. godine ukazom Zemaljske vlade, a odlukom austrijskog cara i ugarskog kralja Franje Josipa. To je bila prva državna srednja škola interkonfesionalnog karaktera koja je, kako je ostalo zapisano, „učenicima svih narodnosti u BiH širom otvorila vrata“. 

Škola je prigodnom svečanošću otvorena 6. novembra 1879. godine, a u prvi razred su upisana 42 đaka. 1890. godine dovršena je gradnja državne zgrade prema zamisli projektanata Karla Paržika i Augusta Butscha u neorenesansnom stilu. Početkom školske 1891/1892. godine zgrada gimnazije je smještena na mjesto gdje se i danas nalazi. U početku se zvala Carska kraljevska realna gimnazija, a 1883. godine postaje Klasična gimnazija. 

Početkom školske 1883/1884. godine otvara se peti razred i mijenja se naziv u Velika gimnazija. To je ime zadržala sve do 1922. godine kada je preimenovana u Prvu gimnaziju. 

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti