GODIŠNJICA OSNIVANJA ARMIJE RBiH

Održana svečana akademija u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

Sinoć je u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (park Kemala Montena) održana svečana akademija u povodu obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Armije RBiH. Akademiji su prisustvovali predstavnici više nivoa vlasti, boračkih udruženja te drugi uvaženi gosti.

Na početku svečanosti članovi boračkih udruženja su prodefilovali sa ratnim zastavama brigada Prvog korpusa Armije RBiH.– Kao i uvijek kada se okupimo da obilježimo značajne datume iz naše novije prošlosti moramo, prije svega, odati dužnu počast hrabrosti, predanosti i žrtvi koju su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine podnijeli tokom ratnih godina. Ona je bila sastavljena od običnih, skromnih ljudi koji su najtežim vremenima pokazali veliku hrabrost, dostojanstvo i moral. Sve navedeno našoj borbi je dalo ogroman simbolički kapital, koji je kao takav bio prepoznat širom svijeta, što nam danas daje za pravo, ali i stavlja pred nas veliku obavezu, da izgradimo bolje i pravednije društvo. A da bi se to postiglo moramo ispuniti moralne i sve druge vrste obaveza prema boračkoj populaciji, porodicama šehida, poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata. Na današnji dan, prije 32 godine, samo desetak dana nakon međunarodnog priznanja države Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine stavlja sve oružane formacije, na cijeloj teritoriji naše domovine, pod jedinstvenu komandu štabova Teritorijalne odbrane. To je bila odluka od velikog istorijskog, vojnog i političkog značaja. Petnaesti april zato ostaje zapamćen kao jedan od najznačajnijih datuma u modernoj istoriji Bosne i Hercegovine, jer su tom odlukom i zvanično formirane snage koje su uprkos daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet. U takvim teškim uslovima Bosna i Hercegovina je opstala zahvaljujući svojoj Armiji, a opstaće i danas u ovakvim složenim geopolitičkim uslovima, zahvaljujući svojim dobrim, vrijednim i sposobnim ljudima koji je vole, poručio je načelnik Mandić na jučerašnjem skupu.

 

Salko Gušić, nekadašnji komandant Šestog korpusa Armije RBiH je govorio o svojim iskustvima tokom organizacije odbrane države RBiH. – Kada se sjetim dešavanja kada je krenula otvorena agresija na našu državu i opsadu Sarajeva kada je na početku rata krenula naša odbrana iz naših mahala, haustora, ulica mjesnih zajednica, da bi se ukrupnili sastavi u jedinstvenu komandu prvo Teritorijalne odbrane kada se formiraju rejonski štabovi.  Na Koševskom brdu je bilo presudno formiranje 11. pješadijske brigade „Zmaja od Bosne“ - TO općine Centar koja je imala presudnu ulogu u odbrani BiH i ovog grada na početku rata. Prva brigada koja je ušla u kasarnu Maršal Tito, koja je pomagala na svim linijama odbrane u gradu, značajnija borbena dejstva je izvodila u borbama na Zlatištu tako da je pomogla Soukbunaru i naselju Otes da se odbrane. Ova brigada je besprijekorno izvršavala sve borbene zadatke. Ova brigada je poslije ugrađena u 102. i dijelom u 105 mtbr. Nama i Općini Centar je na ponos da smo imali takvu brigadu koja je dala nemjerljiv doprinos u odbrani ovog grada i države Bosne i Hercegovine posebno na početku agresije  na našu državu.

 

Ratna reporterka i dobitnica najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i Svjetske nagrade za hrabrost Arijana Saračević Helać, autorica dokumentarnog filma „Talijan“ je ovom prilikom naglasila da je ponosna što prisustvuje obilježavanju godišnjice formiranja Armije RBiH.- Ponosna sam što sam građanka općine Centar i gotovo trideset godine nakon rata prvi put sam pozvana da prisustvujem ovakvoj manifestaciji gdje su borci, komandanti i naši sugrađani da obilježimo ovako veliki dan i moj srce je zaista zbog toga veliko. Želim da se sjetim svih onih divnih momaka koji su bili spremni i mnogi izgubili svoj život za cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i ovaj večerašnji skup nam govori da naša BiH može samo takva i biti, objasnila je Saračević Helać.

 

 

Skupu se obratio i nekadašnji član ratnog Predsjedništva RBiH prof.dr. Mirko Pejanović. -Kao aktivni učesnik dešavanja sudbonosne 1992. godine postavljamo pitanje koji su osnovni stubovi na kojima je izvedena odbrana R BiH. Najveći stub su građani ove zemlje posebno radnička klasa koja je iznijela ovaj protekli rat. Građani su iz svojih kuća dali svoje najbolje sinove i očeve koji su činili naš Prvi korpus Armije RBiH. Ovo jednim imenom zovemo građanski patriotizam, gdje je 6.000 naših sugrađana dalo svoj život u ovom korpusu što čini jedno manje mjesto. Ovaj korpus i Armija RBiH je tokom četiri godine od izrazito odbrambene uloge prerasla u vojnu silu koja poduzima ofanzivno oslobodilačke akcije s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija od agresora. Drugi stub odbrane je armija koja je zaokružena oružana snaga, dok je treći stub ratno Predsjedništvo RBiH čija uloga tokom proteklog rata nedovoljno izučeno je vodilo osnivanje Armije RBiH. Naše Predsjedništvo je uspostavilo ciljeve Armije RBiH. Taktika i strategija Armije RBiH je prije svega bila partizanska ako antifašistička borba. Zahvaljujući tom naša armija nije ušla u grijehove odmazde, što je poznato svugdje u svijetu.

 

Na kaju manifestacije načelnik Mandić je uručio nagrade za tri najuspješnija literarna rada na temu borbe i istine o agresiji i herojskoj odbrani BIH, dok je Enver Krluč, predsjednik JOB „Unija veterana“ općine Centar i nekadašnji komandant bataljona 105. mtbr, uručio nagrade autorima tri najbolja likovna rada.

 

Sinoćnju svečanu akademiju su svojim nastupom uveličali članovi hora „Mimika“ i njihova osnivačicu Mirela Jusić  Dreković, Armin Muzaferija, recitatorska sekcija Osnovne škole „Hasan Kaimija“, dok su učenici četvrtih razreda Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ prisutnima uručili čestitke na temu Dana Armije RBiH.

 

 

30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
Više vijesti