POTPISAN SPORAZUM O IZGRADNJI SAOBRAĆAJNICE ZA IT PARK NA ŠIPU

Ispunjeni svi preduslovi za pokretanje javnih nabavki

Jučer je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza na realizaciji uređenja građevinskog zemljišta u obuhvatu Regulacionog plana „Poslovna zona Šip“.

U ime Općine Centar sporazum je potpisao načelnik Srđan Mandić, dok je u ime Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo sporazum potpisala direktorica Belma Barlov. Ovim su ispunjeni svi preduslovi za  raspisivanje javnog poziva za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji 400 metara nove saobraćajnice za potrebe savremenog Inovacijsko-tehnološkog parka na Šipu. 

 

– Sretan sam što smo za ovako važan projekat za stanovnike Šipa i općine Centar prevazišli sve administrativne prepreke i sada razmišljamo o izdavanju potrebnih odobrenja i odabiru izvođača radova za novu saobraćajnicu. Izgradnjom nove infrastrukture ćemo privući nove investitore i zato je za nas značajno da na ovom lokalitetu imamo velike renomirane svjetske kompanije u segmentu informacionih tehnologija. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja parking prostora za oko 70 vozila za poslovne subjekte koji će biti smješteni u IT parku, izjavio je Mandić nakon potpisivanja sporazuma.

 

Osim izgradnje nove saobraćajnice dužine 400 metara, također je planirana izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, elektro mreže i gasne infrastrukture, te telekomunikacijske mreže u ukupnoj dužini od 850 metara. Za implementaciju ovog projekta zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

-Potpisivanjem današnjeg sporazuma utvrdili smo prava i obaveze između Zavoda za izgradnju i Općine Centar čime smo razriješili sve nedoumice oko nadležnosti ova dva nivoa. Krajem ovog mjeseca organizovat ćemo sastanak na kome će prisustvovati predstavnici svih komunalnih preduzeća učesnici ovog projekta, kao i kantonalnog ministarstva komunalne privrede i prostornog uređenja kako bismo utvrdili naredne korake s obzirom da je ovo složen proces gdje je potrebno izdati 14 urbanističkih dozvola za područje dvije općine Centar i Vogošću. Kao implementator ovog projekta pokušat ćemo napraviti sporazum sa ministarstvom da objedinimo potrebne dozvole za obje općine, kako bismo ubrzali proceduru za izgradnju nove infrastrukture na Šipu, objasnila je Barlov. 

 

Krajem marta ove godine načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministar privrede KS  Zlatko Mijatović potpisali su sporazum o sufinansiranju projekta infrastrukturnog uređenja u poslovnoj zoni Šip na osnovu čega je pomenuto ministarstvo za izgradnju nove saobraćajnice i prateće infrastrukture na Šipu izdvojilo 1.270.000 KM, dok će preostala potrebna finansijska sredstva obezbijediti Općina Centar.

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti