PRIPREME ZA OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR

Utvrđen finalni program aktivnosti

Jučer je u Općini Centar održan drugi sastanak Organizacionog odbora za realizaciju programa aktivnosti obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja 2024. godine. Ovom prilikom utvrđen je finalni program aktivnosti i manifestacija koje će biti održane u povodu 2. maja – Dana Općine Centar, s ciljem sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada tog dana ratne 1992. godine.

Prema utvrđenom programu u četvrtak i petak, 2. i 3. maja, planirano je da delegacije Općine i boračkih udruženja obiđu šehidsko mezarje Kovači, Aleju veterana na Gradskom groblju Vlakovo, te spomen-obilježja i gradska groblja gdje će položiti cvijeće i na dostojanstven način odati dužnu počast svim šehidima i poginulim borcima iz dva protekla rata, kao i civilnim žrtvama rata.

Održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća Centar planirano je 7. maja u 11 sati u prostorijama Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina u parku Kemala Montena, a pored obraćanja zvanica i prigodnog kulturno-umjetničkog programa na sjednici će biti dodijeljena i ovogodišnja općinska priznanja.

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 8. maja na Soukbunaru će biti obilježen Dan odreda Soukbunar.  Prema utvrđenom protokolu pripadnici odreda, kao i delegacija Općine te boračkih udruženja prvo će položiti cvijeće ispred spomen-obilježja, nakon čega je planiran defile zastava učenika osnovnih škola sa Centra. Centralna manifestacija će biti održana u 12 sati kod spomen-obilježja Debelo brdo u Ulici boraca Zlatišta. 

Istog dana u večernjim satima u organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar, JU „Centar kulture i mladih“, te Komisije Općinskog vijeća za pitanja mladih planirano je obilježavanje 8. maja – Dana mladih općine Centar. Ovom prilikom biće organizovan prigodan kulturno-umjetnički program. Pored navedenog također je planirano uručenje nagrada najuspješnijim mladim pojedincima sa područja Centra. Za najmlađe mališane biće održan koncert Mravko Travko, a za sugrađane biće izvedene besplatne predstave na sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih“.  

Tokom obilježavanja Dana Općine Centar u periodu od 1. do 11. maja 2024. godine  udruženja „Eko korner“, „Urban Management“ i „Dio srca“ će ispred Aria centra na Trgu djece Sarajeva održati proljetni „Market rukotvorina i domaćih proizvoda“ odnosno „Gastro eko fest i sajam ljekobilja“. Svoj doprinos u obilježavanju najznačajnijeg datuma novije historije Općine Centar će također dati i Kreativno i zabavno učenje „PlaySchool“ koji će za djecu školskog uzrasta organizovati kreativne radionice. Bosanskohercegovačka umjetnica Ada Sivac će predstaviti svoj rad kroz umjetničku instalaciju „Sedam vrlina naspram sedam grijeha“ koja će biti postavljena u prostorijama Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina. Svi zainteresovani instalaciju će moći pogledati od 3. do 9. maja u periodu od 12 do 16 sati. 

Za ovaj značajan datum planirano je i održavanje takmičenje u streljaštvu „Dani Općine Centar 2024“ u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ – Zetra. 

Ovom prilikom su članovi Organizacionog odbora, kojeg osim predstavnika izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar, čine pripadnici boračkih udruženja iz Centra, te predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ usvojili zaključak da sva neutrošena finansijska sredstva za obilježavanje Dana Općine Centar budu proslijeđena mališanima Dječijeg doma na Bjelavama.

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti