Načelnik Mandić sastao se sa novom regionalnom direktoricom Međunarodne organizacije rada Claire Harasty

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić se jučer u prostorijama Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo u objektu Vile Braun, susreo s novom regionalnom direktoricom Međunarodne organizacije rada (ILO) za Centralnu i Istočnu Europu Claire Harasty, koja trenutno boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Načelnik Mandić upoznao je direktoricu Harasty sa rezultatima koje je ova lokalna zajednica postigla u prethodne tri godine kroz projekat Centar za izvrsnost u poduzetništvu.

 

-Želim se zahvaliti predstavnicima Međunarodne organizacije rada koji su prepoznali važnost ovog projekta. Naš Centar za izvrsnost u preduzetništvu  je projekat koji je krenuo u najtežim uslovima za vrijeme korone i tad je možda za neke bio osuđen na propast, međutim uspjeli smo prebroditi sve prepreke, zahvaljujući ovim mladim ljudima koji rade u ovom Centru. Kroz prethodne tri godine uloženo je preko milion i po konvertibilnih maraka zajedničkih sredstava  Evropske komisije,  Međunarodne organizacije rada i Opštine Centar. Preko 660 start up biznisa je podržano, a njih 115 je zaživjelo. Ovo je jedan od projekata na koje smo izuzetno ponosni, jer ima višestruki značaj za sve stanovnike naše lokalne zajednice, kazao je načelnik Mandić.

 

Više od 100 mladih poduzetnika, podržanih od strane Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, uz mentorstvo Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo osnovalo je Alumni mrežu, a koji su jučer imali priliku  predstaviti svoje biznise.

 

-Veliko je zadovoljstvo biti danas ovdje, u Centru za izvrsnost u preduzetništvu. Međunarodna organizacija rada je podržala ovaj Centar kroz više projekata Evropske unije, a koji su dalje uticali na razvoj samog Centra. Veoma sam sretna jer se radi o vrlo uspješnoj priči, priči u kojoj smo mi iz MOR-a prisutni od samog početka - od osnivanja Centra, podrške u organizaciji obuka, certificiranju trenera. S vremenom smo došli do trenutka kada smo sve to prenijeli u vlasništvo Općine Centar, koja je osigurala samoodrživost projekta i nastavila dalje razvijati ovu ideju, vlastitim sredstvima i kapacitetima. Takve projekte mi u MOR-a prepoznajemo kao uspješne projekte – kada dođemo do trenutka da stvarne rezultate projekta predamo u nasljeđe lokalnim vlastima. Stoga sam veoma sretna jer sam danas u prilici da upoznam neke od korisnika naših projekata, one koji su imali koristi od naših obuka, ali i koji su uspostavili Alumni mrežu poduzetnika, kako bi pomogli jedni drugima. Zaista se radi o izvrsno realizovanom projekt koji je nakon naše prvobitne podrške nastavio dalje da samostalno raste. Ponosna sam da smo dio ovog postignuća, poručila je direktorica MOR-a Claire Harasty. 

 

Današnjem sastanku prisustvovala je i  Lejla Tanović, koordinatorica MOR-a u BiH, pomoćnik načelnika za lokalno ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Haris Sijarić.

06.05.2024.
DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Sutra svečana sjednica Općinskog vijeća Centar
06.05.2024.
U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE CENTAR
Besplatan koncert Mravko Travko za najmlađe u Centru kulture i mladih
Više vijesti