OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR

Održana svečana sjednica u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina

U povodu Dana Općine Centar, koji se obilježavaju od 2. do 9. maja, danas je u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (park Kemala Montena) održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar.

Sjednici  su, osim rukovodstva Općinskog vijeća, vijećnika i predstavnika Općine, prisustvovali mnogobrojni uvaženi gosti iz oblasti politike, kulture i obrazovanja, kao i borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja, udruženja logoraša i civilnih žrtava rata, sugrađani... 

Nakon intoniranja državne himne učesnici svečanog skupa su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim nevinim žrtvama koji su svoje živote izgubili tokom agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Sjednicu je otvorila dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Marijana Podrug-Arapović koja je ovom prilikom čestitajući prisutnima Dane Općine Centar,  u svom obraćanju podsjetila na značaj  2. maja 1992. godine. – Goloruki mladići su hrabro izašli na ulice i spriječili agresora da osvoji najvažnije državne institucije. Tog maja se moramo prisjećati kako se ne bi ponovili, ne samo nama ovdje, nego nikome i nigdje više. Drugi maj 1992. godine ostaće datum trajno upisan u historiju naše domovine kao jedan od najsudbonosnijih za ovaj grad i državu BiH. Znamo kolika je žrtva podnijeta i kako je odbranjena naša domovina i sloboda. Naši šehidi i poginuli borci koji su svoje živote ugradili u temelje nezavisne Bosne i Hercegovine zasigurno su je zamišljali drugačije nego što ona ovako danas izgleda. Na nama je da prije svega dijalogom uredimo Bosnu i Hercegovinu po mjeri kako to njeni građani i zaslužuju, posebno kako bi naši mladi imali sigurnu i prosperitetnu budućnost, poručila je Podrug-Arapović.  

 

Autorima tri najbolja literarna rada na temu „Čestitka mojoj Općini“ uručene su diplome. Treće mjesto osvojila je Haja Alihodžić iz OŠ “Musa Ćazim Ćatić“, drugo mjesto pripalo je učenici Lamiji Jugo iz OŠ „Šip“, a prvo mjesto Aliju Deliću učeniku iz OŠ „Alija Nametak“.

 

Načelnik Srđan Mandić je također prisutnima čestitao Dan Općine Centar. 

- Prije 32 godine je bio isto ovako lijep i sunčan dan i bez obzira što su se neke ružne stvari počele dešavati još uvijek smo naivno vjerovalo da neće u Sarajevu biti rata, a desila se opsada grada od 1425 dana. Također su se desili, na što smo i danas ponosni i vrlo rado se toga prisjećamo, a to su branioci Sarajeva, momci u patikama koji su ljudi koji nisu imali ni vojničkog znanja niti naoružanja, ali imali su ono što oni koji su nas napali nisu imali a to je srce i to je odbranilo Sarajevo. Mi se ovog moramo sjećati ne zbog nas koji pamtimo te dane već zbog naše djece. Moramo se sjećati naših poginulih boraca i šehida, prije svega zbog onoga što su uradili za nas, moramo se sjećati sve ubijene djece ovog grada i poginulih sugrađana i sugrađanki. Danas želimo da pošaljemo poruku da Sarajevo ne želi novi rat i nove sukobe, ali je sigurno da postoji ista snaga koja će ponovo odbraniti ovaj grad. Mladi u opštini Centar kao i najstariji su nam najveći prioritet po čemu postajemo prepoznatljivi. Uvijek se govorilo da je Bosne i Hercegovina srce Evrope, Sarajevo da je srce BiH, a Opština Centar da je srce i BiH i Evrope. Sve što radimo želimo da ono postane centar ovog svijeta posebno za mlade,  kazao je Mandić u svom obraćanju.

 

 

Na sjednici su također uručene diplome autorima tri najbolja likovna rada na pomenutu temu. Treće mjesto su osvojili Ajla i Rijad Vuičić iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, drugo mjesto je osvojio učenik OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ Danin Šarac, a prvo mjesto Iman Mujezin iz OŠ „Šip“. Autori najboljih likovnih radova će također biti od Općine Centar novčano nagrađeni sa 150, 100 i 80 KM.

 

 

Prisutnim se obratio i nekadašnji predsjedavajući Skupštine i član ratnog Predsjedništva RBiH, te poslijeratni vijećnik Općinskog vijeća Miro Lazović koji je podsjetio prisutne na period sticanja nezavisnosti ove mlade države i ratna dešavanja koja su uslijedila nakon toga. – Svako racionalno rješenje i svi prijedlozi o transformaciji nekadašnje Jugoslavije kako bismo izbjegli krvave ratne sukobe bile su odbačene. Iza skupštinske scene bio je na snazi dogovor Miloševića i Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine. Duboko su mi se urezali događaji tokom aprila 1992. godine kada je veliki broj hrabrih i mladih građana danima protestvovalo protiv rata kada su pale i prve nevine žrtve. Bili su to teški dani za ovaj grad i našu državu kada se lomila sudbina ovog grada i države Bosne i Hercegovine. Nažalost danas se suočavamo sa neopravdanim i tendencioznim  optužbama prema pojedinim članovima Predsjedništva RBiH  i policijskih struktura za koje je i Haški sud utvrdio da nema osnova. Također se suočavamo sa pokušajem izjednačavanja žrtve i agresora. Sa tugom i sjetom moramo se prisjetiti preko 11.000 naših poginulih sugrađana od kojih 1.601 dijete. Velike su to žrtve koje nas obavezuju da istrajavamo na istini sa kojom jedino možemo pobijediti politike laži i njihove protagoniste. Današnja Bosna i Hercegovina nije država iz referendumskog pitanja, sačuvan je samo okvir. Bez obzira na sve teškoće i probleme kroz koja naša država prolazi, ona svoje postojanje i suverenost potvrđuje i na unutrašnjem i vanjskom planu. Naša mlada država kao što je to kroz svoju burnu historiju više puta činila sve jačom od njenih unutrašnjih i vanjskih protivnika, kazao je Lazović.  

 

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja Općine Centar. Dobitnik „Povelje sa zlatnim ljiljanima“ je Rusmir Hrvat,  dok je u ime rahmetli Šemsudina Ajanovića Plaketu sa zlatnim ljiljanima preuzela njegova kćerka.  Zahvalnica sa grbom Općine Centar je uručena našoj velikoj pjesnikinji Biseri Alikadić, dok su Povelju sa grbom Općine Centar dobili: Arijana Saračević-Helać, Ibrahim Spahić, Fikret Kapo, Hakija Kurtović, prof.dr. Safet Kapo, kao i udruženja  „Zdravo živi/sretno stari“ i KNVZA „Kucaju na vrata zaboravljeni asovi“. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pripadnik Policijske stanice Centar Nermin Krčalo proglašen je za „Naj policajca“ u općini Centar u 2023. godini. 

 

Ovogodišnju svečanu sjednicu su svojim nastupima uveličali učenici prvih razreda Osnovne škole  „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, kao i članovi hora OŠ „Nafija Sarajlić“, članovi hora Općine Centar „Note“, hor Ruže iz Centra za zdravo starenje, te specijalni gost Neno Murić i Asim Dortbučuk.