U ORGANIZACIJI CENTRA ZA SPORT I REKREACIJU

Održan memorijalni kros „Nurka Burazerović“ učenika osnovnih škola

Danas je u organizaciji Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, u Gradskom parku Jezero na Betaniji održan memorijalni kros učenika osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice, pod nazivom „Nurka Burazerović“.

Medalje najboljim pojedincima uručili su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, direktor Javne ustanove "Centar za sport i rekreaciju" Mirza Muzurović, kao i trener atletskog kluba „Bosna“ Islam Đugum.

U kategoriji djevojčice šestih i sedmih razreda prva tri mjesta osvojile su: Nea Dujso, Maša Prelić i Srna Selmanović. U kategoriji dječaci šestih i sedmih razreda pobjedu su odnijeli učenici: Emin Karamehmedović, Rijad Jamaković i Nadir Bošković. U kategoriji djevojčice osmih i devetih razreda prva tri mjesta osvojile su: Aja Kanlić, Azra Brković i Adna Radončić. U kategoriji dječaci osmih i devetih razreda pobjedu su odnijeli učenici: Vedad Šišić, Adel Kušeš i Kerim Hadžialić.

Nurka Burazerović je djevojka koja je dala svoj život da spasi dječiji. Ona je 1968. godine, skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem, kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića. Dječak je u rijeku ušao da dohvati loptu, ali se počeo gušiti, te je Nurka skočila i spasila ga. Nurka je imala samo 27 godina kada je spasila Ramiza i bila je nastavnica tjelesnog odgoja i članica Atletskog kluba „Sarajevo“. 

Da podsjetimo, u martu prošle godine u Aleji velikana na Gradskom groblju „Bare“ otkriven je nadgrobni spomenik posvećen Nurki Burazerović. Izgradnju nadgrobnog spomenika finansirala je Općina Centar. 

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti