Počela velika akcija čišćenja na području općine centar

U organizaciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo velika koordinirana akcija čišćenja na području općine Centar počela je jutros u 7 sati na parkingu pored stadiona Koševo, a trajat će do petka 27. aprila 2024. godine.

Utvrđenim programom, biće obuhvaćeno uklanjanje divljih deponija i kabastog otpada, ručno i mašinsko čišćenje javnih prometnih površina te rešetki  i slivnika za odvodnju, košenje i uređenje zelenih površina, uređenje stabala, košenje i uređenje gradskih groblja, te uređenje površina zaštićenih parkova i šetnica. Tokom trajanja akcije komunalna preduzeća će, u koordinaciji sa Općinom Centar i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa prioritetima koje su iskazale mjesne zajednice.

Početak akcije obišli su načelnik Općine Centar Srđan Mandić, resorni ministar Bojan Bošnjak, te direktori i predstavnici preduzeća i ustanova.

-  Ovo je još jedna u nizu godina kako se realizira ova akcija, a mogu reći da smo svake godine spremniji nego ranije. Naša komunalna preduzeća su iz dana u dan sve bolja i opremljenija. Da bismo tražili maksimalan angažman komunalnih preduzeća moramo im pomoći u nabavci opreme i mehanizacije, a Opština Centar to kontinuirano radi. U akciji učestvuju pored predstavnika kantonalnih komunalnih preduzeća i članovi mjesnih štabova civilne zaštite Opštine Centar te predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“. Koristim priliku da građanima uputim apel da se jave i priključe akciji kako bismo zajedno našu lokalnu zajednicu učinili mjestom ugodnijeg življenja. Koliko je važno da komunalna preduzeća rade na održavanju čistoće, toliko je važno i da nam građani u tome pomognu na način da adekvatno odlažu otpad i održavaju čistoću ispred svojih domova. Ovakve akcije trebaju postati svakodnevnica, i svi zajedno svih 365 dana u godini trebamo brinuti o svojoj životnoj sredini, poručio je načelnik Mandić.

Organizatori pozivaju građane da se uključe u ovu akciju kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

-  U narednih 45 dana, koliko će i trajati velika akcija čišćenja, bitno je naglasiti da ove godine učestvuje svih devet Općina na području Kantona Sarajevo, počevši od općine Centar, koja je ujedno i današnji domaćin, rekao je ministar Bošnjak.

 

Prvog dana akcije, u ponedjeljak 22. aprila,  prema utvrđenom programu planirane su sljedeće mjesne zajednice: „Koševo II“, „Betanija“, „Nahorevo“ i „Pionirska dolina“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u dijelovima mjesnih zajednica: „Mejtaš-Bjelave“, „Park-Višnjik“ i „Ciglane“.

U utorak, 23. aprila, na rasporedu su mjesne zajednice: „Ciglane“ i „Crni vrh-Gorica“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u dijelovima mjesnih zajednica: „Skenderija-Podtekija“, „Trg Oslobođenja“. Te „Marijin dvor“.

Narednog dana, u srijedu 24. aprila, akcija čišćenja biće provedena u mjesnim zajednicama: „Bardakčije“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Park-Višnjik“ i „Breka“. Također istog dana u noćnim satima učesnici akcije će čistiti područja mjesnih zajednica: „Park-Višnjik“, „Ciglane“, i „Mejtaš Bjelave“.

U četvrtak, 25. aprila, na rasporedu su sljedeće mjesne zajednice: „Soukbunar“, „Skenderija-Podtekija“, „Marijin dvor“ i „Trg oslobođenja Centar“. Istoga dana u noćnim satima biće nastavljena akcija čišćenja u dijelovima mjesnih zajednica: „Skenderija“, „Trg oslobođenja Centar“ i „Marijin dvor“.

Posljednjeg dana akcije, u petak 26. aprila, planirano je da akcija bude provedena u mjesnim zajednicama: “Šip“ i „Džidžikovac-Koševo I“. Na područjima gdje je potrebno biće urađeno dodatno mašinsko čišćenje i pranje javnih površina.

Osim predstavnika ministarstva i Općine Centar, odnosno pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ i mjesnih štabova civilne zaštite, u akciji učestvuju uposlenici komunalnih preduzeća: Park, Rad, Vodovod i kanalizacija, Pokop, Gras, te KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti