Delegacija Carnegie vijeća posjetila ratni tunel ''D-B''

Članovi delegacije Carnegie vijeća za etiku u međunarodnim odnosima (Carnegie Council for Ethics in International Affairs – CCEIA), koja je povodom obilježavanja stote godišnjice Sarajevskog atentata boravila 28. juna 2014. u našem gradu, a čiji domaćini su bili čelnici Općine Centar, posjetili su i ratni tunel ''D-B'' koji je tokom opsade Sarajeva povezivao Dobrinju i Butmir.
Delegacija Carnegie vijeća posjetila ratni tunel ''D-B''

Nakon prikazivanja kratkog dokumentarnog filma o ratnom tunelu, Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar i nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije RBiH, čiji su pripadnici držali pod kontrolom ovu jednu od najvažnijih strateških tačaka odbrane Sarajeva, svojim je gostima govorio o značaju koji je ''tunel spasa'' imao tokom opsade.

 

-Predsjedništvo RBiH i Vrhovna komanda Armije RBiH su izdali naredbu za probijanje tunela ''D-B'', ukupne dužine oko 800 metara, i to je bila jedna od najstrožije čuvanih vojnih tajni tokom proteklog rata. Armija RBiH je brojala 220.000 vojnika, čije jedinice su činili pripadnici svih naroda ove države. U sastavu Prvog korpusa Armije RBiH bilo je 81.185 pripadnika, od kojih je 5.620 poginulo. Prokopavanje tunela bila je alternativa deblokadi opkoljenog grada, koji je donio niz prednosti: sačuvali smo živote vojnika, uvezali dvije slobodne teritorije i strukturu Armije RBiH, te omogućili nesmetan protok vojnika, civila i materijalno-tehničkih sredstava. Sa ovim tunelom smo obezbijedili da preživi oko 400.000 građana Sarajeva, koji su bili bez vode, struje i prirodnog gasa, što je predstavljalo veliku brigu braniteljima grada. Kroz tunel smo također obezbijedili snabdijevanje grada električnom energijom iz Konjica, kao i snabdijevanje naftom, što je bilo od posebne važnosti za dvije gradske bolnice. Za stanovnike Sarajeva koji su proveli 1.472 dana u opkoljenom gradu kroz tunel je uvezeno na hiljade tona hrane, kao i prijeko potrebne municije za odbranu– kazao je Ajnadžić i dodao: -Našim cijenjenim gostima i prijateljima želim poslati poruku da želimo biti visoko na listi prioriteta SAD-a i vjerujemo da ćete nam pomoći da što prije uđemo u NATO savez i Evropsku uniju.-