Vijesti

31.03.2023.
„PJEŠAČKA ZONA – SARAJEVSKI ĆILIM“
Počelo postavljanje kamena na šetalištu
Radnici građevinske firme „ITC“ d.o.o. Zenica počeli su postavljanje kamena u okviru projekta rekonstrukcije šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“.
31.03.2023.
EFIKASAN SISTEM UPRAVLJANJA OTPADOM U KANTONU SARAJEVO
Danas počinje podjela kompostera za recikliranje kućnog biootpada
Organizacija „People in Need“ u BiH obavještava javnost da od danas počinje podjela kompostera za recikliranje kućnog biootpada građanima koji su se prijavili na javni poziv u okviru projekta „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevu”.
31.03.2023.
ULICA MUHAMEDA HADŽIJAHIĆA
Napreduju radovi na izgradnji novog igrališta
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo tokom dana će završiti betonske radove na izgradnji nove plohe za ciciban igralište za mališane u Ulici Muhameda Hadžijahića na Koševskom brdu.
30.03.2023.
Održana 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Danas je velikoj sali Općine Centar održana 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.
30.03.2023.
REKONSTRUKCIJA TERENA NA STADIONU „ASIM FERHATOVIĆ HASE“
Općina Centar nije odgovorna za probijanje rokova i eventualna odstupanja u kvalitetu izvedenih radova
U cilju istinitog informisanja javnosti, a u vezi brojnih medijskih napisa, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
30.03.2023.
POVEĆANJE ZADOVOLJSTVA KORISNIKA USLUGA
Dnevno se u šalter sali Općine Centar pruži oko 1.000 usluga
U obnovljenoj šalter sali Općine Centar za samo deset radnih dana od otvaranja pruženo je preko 9.000 usluga građanima ove lokalne zajednice.
30.03.2023.
TEATARSKA SCENA CENTRA KULTURE I MLADIH
Odigrana predstava „Bajka o ribaru i ribici“
U utorak, 28. marta na teatarskoj sceni JU „Centar kulture i mladih“, odigrana je predstava pod nazivom „Bajka o ribaru i ribici“ za najmlađe.
30.03.2023.
OPĆINA ĆE OBEZBIJEDITI UDŽBENIKE, ŠKOLSKI PRIBOR I RUKSAKE
U prvom upisnom roku upisano je 562 prvačića
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/21) definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.
29.03.2023.
Započela obnova dječijeg igrališta na uglu ulica Mehmeda Spahe i Dalmatinska
U okviru globalnog projekta „Varta Loves“ kojeg brend Varta provodi u više od 70 zemalja svijeta, danas su započeli radovi na obnovi dječijeg igrališta smještenog na uglu ulica Mehmeda Spahe i Dalmatinska.
29.03.2023.
PODRŠKA FONDU „IKRE“
Općina Centar sufinansira stipendiranje djece boračke populacije i civilnih žrtava rata
U budžetu Općine Centar i ove godine su obezbijeđena finansijska sredstva za projekat sufinansiranja stipendiranja i školovanja djece boračke populacije i civilnih žrtava rata.
29.03.2023.
Sutra 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar
Dvadeset i sedma redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo će biti održana u četvrtak, 30. marta 2023. godine sa početkom u 10 sati u velikoj sali Općine Centar, Mis Irbina 1.
29.03.2023.
U OKVIRU JAVNOG POZIVA ZA PREDAJU PROJEKATA ZA MLADE
Poziv na treći mentorski sastanak
Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2 u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo objavljuje poziv za organizacije civilnog društva za učešće na trećem mentorskom sastanku.
28.03.2023.
Obilježena godišnjica smaknuća 55 Sarajlija antifašista
Kod spomen-obilježja ispred Filozofskog fakulteta podignutog u čast 55 ilegalaca Sarajeva koje je po naredbi zločinca Vjekoslava Maksa Luburića ustaški prijeki sud osudio na vješanje, danas je polaganjem cvijeća i odavanjem dužne počasti obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana koji su ubijeni pred sami kraj Drugog svjetskog rata 28. marta 1945. godine.
28.03.2023.
Općina Centar ne ruši objekat "Vila Braun"
S ciljem istinitog informisanja javnosti, a u vezi pisanja portala „Faktor“ da Općina Centar ruši objekat "Vila Braun", izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
28.03.2023.
GIMNASTIČKA DVORANA U FIS-U
Besplatna škola gimnastike za mališane
Općina Centar Sarajevo u saradnji sa JU „Centar za sport i rekreaciju“, realizuje projekat „Besplatna škola gimnastike“.
28.03.2023.
DIGITALIZACIJA USLUGA - U FUNKCIJI VIBER CHATBOT APLIKACIJA
E-matičar – Online zahtjevi za izvode iz matičnih knjiga
U cilju omogućavanja bržeg i efikasnijeg pružanja usluga i povećanja zadovoljstva korisnika podsjećamo da je Općina Centar u rad pustila Viber ChatBot aplikaciju koja predstavlja još jedan iskorak u digitalizaciji usluga Općine Centar kao i uvođenju servisa E-matičar za sve građane Općine.
27.03.2023.
ZAHVALJUJUĆI PODRŠCI OPĆINE CENTAR
Hrabra Sarajka Nurka Burazerović dobila spomenik
Danas je u Aleji velikana na Gradskom groblju „Bare“ načelnik Općine Centar zajedno sa članovima porodice otkrio nadgrobni spomenik posvećen Nurki Burazerović.
27.03.2023.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U četvrtak Help Desk sesija - Autorsko pravo i pravo intelektualnog vlasništva
Općina Centar Sarajevo, u partnerskom djelovanju sa Općinom Novo Sarajevo, Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalnim univerzitetom BURCH, Udruženjem BIT ALLIANCE Sarajevo, Advokatom Sabinom Čelik iz Sarajeva i Knjigovodstvenim biroom AssetFin d.o.o., provodi aktivnosti projekta „LEADER: Local Economy Activation – Development through Entrepreneurship Recovery/LIDER: Aktiviranje lokalne privrede - Razvoj kroz oporavak preduzetništva“. Jedna od aktivnosti bila je i raspisivanje javnog poziva „Pokreni svoj kreativni ili ICT biznis“.
27.03.2023.
TEATARSKA SCENA CENTRA KULTURE I MLADIH
Sutra predstava za najmlađe „Bajka o ribaru i ribici“
Sutra se na teatarskoj sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih“, čiji je osnivač Općina Centar, igra predstava za najmlađe pod nazivom „Bajka o ribaru i ribici“.
24.03.2023.
PROJEKAT SANACIJE KLIZIŠTA I IZGRADNJE NOVE FISKULTURNE SALE
Počelo uklanjanje neuslovne sale za tjelesni odgoj OŠ „Vladislav Skarić“
Nakon okončanja pripremnih radova urbanističko-građevinski inspektor iz Inspektorata Općine Centar je, početkom ove sedmice, uveo KJKP „Rad“ u posao uklanjanja neuslovne fiskulturne sale iz dvorišta Osnovne škole „Vladislav Skarić“. Uklanjanje objekta fiskulturne sale predstavlja samo jedan segment sveukupnog projekta u kojem zajednički učestvuju Općina Centar, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS. Pored rušenja objekta sale predviđena je sanacija klizišta, te izgradnja nove fiskulturne sale.