Vijesti

13.11.2023.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 348.112 KM
Završena rekonstrukcija raskrsnice ulica Patriotske lige-Kromolj-Slatina
Radnici građevinske firme „Grakop“ završili su radove na rekonstrukciji raskrsnice ulica Patriotske lige, Kromolj i Slatina čime je riješen višedecenijski problem stanovnika okolnih naselja.
13.11.2023.
FEDERALNO MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNE POLITIKE
Zatvoren javni poziv za kategorije energetski siromašnih domaćinstava
Javni poziv za dodjelu sredstava sa pozicije Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima - Podrška Europske unije Bosni i Hercegovini u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize je zatvoren u petak, 10. novembra 2023. godine.
10.11.2023.
OPĆINA CENTAR PODRŽALA AKCIJU
Održan humanitarni turnir srednjoškolaca
U Centru za sport i rekreaciju Općine Centar Sarajevo učenici Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole odigrali su finalne utakmice u fudbalu i odbojci u sklopu humanitarne akcije koju je pokrenula ova škola.
10.11.2023.
BUDŽETSKA PODRŠKA EVROPSKE UNIJE
Objavljeni javni pozivi za dodjelu sredstava za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim preduzećima
Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine objavio je dva javna poziva za dodjelu sredstava za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim poduzećima za 2023. godinu.
10.11.2023.
GALERIJA CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
U ponedjeljak izložba „Portreti“ Samira Hažbića
U ponedjeljak, 13. novembra biće otvorena izložba pod nazivom „Portreti“ autora Samira Hažbića u galeriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ u Ulici Jelića 1.
10.11.2023.
PRONATALITETNA POLITIKA
Općina Centar nastavlja sufinansirati troškove vantjelesne oplodnje
S obzirom na činjenicu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u okviru pronatalitetne politike već godinama realizira projekat sufinansiranja troškova vantjelesne oplodnje.
09.11.2023.
ULICE ADILA GREBE I PATRIOTSKE LIGE
Uskoro započinje rekonstrukcija kanalizacione mreže
Na osnovu sporazuma o finansiranju radova kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić, uskoro bi trebala započeti realizacija dva projekta rekonstrukcije kanalizacione mreže u ulicama Adila Grebe i Patriotske lige.
09.11.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Sutra radionica „Vuneno pozorištance“ za mališane
Sutra će se u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“, a pod pokroviteljstvom Općine Centar, u sklopu festivala „Bajke za djecu i odrasle“ održati radionica za mališane pod nazivom „Vuneno pozorištance“.
09.11.2023.
DRUŠTVO PČELARA KANTONA SARAJEVO
Besplatna edukacija mladih o pčelarstvu
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u okviru projekta „Moja pčela“, Udruženje „Društvo pčelara Kantona Sarajevo“ realizuje besplatnu edukaciju o pčelarstvu za mlade dobi od 15 do 30 godina.
08.11.2023.
SOLIDARNOST SA STRADALIM PALESTINCIMA
Općina Centar donirala 10.000 KM za humanitarnu pomoć Gazi
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ugostio je danas direktora predstavništva međunarodne humanitarne organizacije „Islamic Relief Bosna i Hercegovina“ Emira Čiču i uručio mu zaključak o dodjeli finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 KM iz tekuće rezerve budžeta Općine Centar za humanitarnu pomoć stradalim stanovnicima Gaze.
08.11.2023.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 363.768 KM
Završni radovi na sanaciji dijela Ulice Armije RBiH na Kromolju
Radnici građevinske firme „Grakop“ privode kraju radove na sanaciji dijela Ulice Armije RBiH u dužini od 900 metara, i to od spoja sa Ulicom Kromolj.
07.11.2023.
U HAREMU ALIPAŠINE DŽAMIJE
Obilježena 29. godišnjica pogibije komandanta Esada Bajramovića Ese
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ i Sekcije 105. motorizovane brigade u utorak, 7. novembra 2023. godine u haremu Alipašine džamije položeno je cvijeće na mezar heroja odbrambeno-oslobodilačke borbe Esada Bajramovića Ese, načelnika štaba 105. motorizovane brigade.
07.11.2023.
OLAKŠATI PRISTUP AMBULANTAMA
Počela sanacija platoa na Koševskom brdu
Radnici građevinske firme „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. započeli su radove na sanaciji platoa između ambulante porodične medicine i stomatološke ambulante na Koševskom brdu, sa izgradnjom prilaza za osobe sa invaliditetom u stomatološku ambulantu u ulicama Braće Begić 8 i Nusreta Šišića Dede između brojeva 11 i 17.
07.11.2023.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
U ponedjeljak počinje 26. festival komedije „Smijeh je lijek“
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“ od 13. do 17. novembra 2023. godine održat će se 26. festival komedije „Smijeh je lijek“.
06.11.2023.
OPĆINA CENTAR IZDVOJILA 112.053 KM
Privode se kraju radovi na sanaciji stepeništa i staze u Ulici Soukbunar
Privode se kraju radovi na sanaciji stepeništa i staze u Ulici Soukbunar kod broja 34 (ispod džamije).
06.11.2023.
DAN MALOLJETNOG BORCA OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održan 6. Memorijalni turnir „Elvis Husaković Eli“
U organizaciji Udruženja „Maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo“ tokom vikenda je održan 6. Memorijalni turnir u malom nogometu „Elvis Husaković Eli“.
03.11.2023.
ULICA PORODICE FOHT NA SOUKBUNARU
Završeni radovi na izgradnji pješačke staze
Radnici građevinske firme „Sela“ okončali su radove na izgradnji nove pješačke staze sa lijeve strane saobraćajnice u Ulici Porodice Foht na Soukbunaru između brojeva 63 i 65.
03.11.2023.
JAVNI POZIV OTVOREN DO UTROŠKA SREDSTAVA
Olakšan odlazak na ekskurziju djece slabijeg imovinskog stanja
Općina Centar Sarajevo početkom godine raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova ekskurzije djece slabijeg imovnog stanja. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.
03.11.2023.
ODRŽANA PREZENTACIJA VODIČA ZA OSTVARIVANJE PRAVA
Uspostavljanje transparentnog sistema socijalne i boračko-invalidske zaštite
Danas je u velikoj sali Općine Centar u organizaciji Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar održana prezentacija „Vodiča za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne i boračko-invalidske zaštite u lokalnoj zajednici“.
02.11.2023.
NEDOSTATAK KVORUMA
Nije održana 10. vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar
Zbog nedostatka kvoruma danas nije održana deseta vanredna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.