Vijesti

04.04.2024.
Obilježavanje 32. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane
U okviru obilježavanja 19. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH i 32. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar, Općine Novo Sarajevo položili su vijence na spomen-obilježju u Sarajevu, na groblju Sveti Josip.
04.04.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR KULTURE I MLADIH“
Sutra otvorenje izložbe fotografija „Opet sam sanjao Sarajevo“ Esada Ese Lukača
U petak 5. aprila, u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ (Jelića 1), biće otvorena Izložba fotografija pod nazivom „Opet sam sanjao Sarajevo“ autora Esada Ese Lukača.
03.04.2024.
NASTAVAK REDOVNE 38. SJEDNICE
Održana sjednica Općinskog vijeća Centar
Danas je Općinsko vijeće Centar održao nastavak redovne 38. sjednice Općinskog vijeća.
03.04.2024.
NA PODRUČJU MZ „DŽIDŽIKOVAC-KOŠEVO I“ I MZ „TRG OSLOBOĐENJA-CENTAR“
Postavljeni zvonasti kontejneri na dvije lokacije
Na zahtjev građana, u naselju Džidžikovac, na spoju ulica Džidžikovac i Hadži-Idrizova izvršeno je postavljanje zvonastih kontejnera za mješoviti otpad i posuda za prikupljanje reciklažnog materijala.
03.04.2024.
U ČETVRTAK POTPISIVANJE UGOVORA
Poziv studentima za potpisivanje ugovora za stipendije
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar poziva studente, dobitnike općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“, na potpisivanje ugovora za stipendije.
03.04.2024.
U ČETVRTAK I PETAK POTPISIVANJE UGOVORA
Poziv studentima i srednjoškolcima za potpisivanje ugovora za stipendije
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar poziva studente i srednjoškolce, dobitnike općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“, na potpisivanje ugovora za stipendije.
03.04.2024.
ZA ČLANARINE U SPORTSKIM KLUBOVIMA IZDVOJENO 30.000 KM
Zatvoren javni poziv za dodjelu sredstava
Zatvoren je javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za finansiranje/sufinansiranje članarina u sportskim klubovima djece i mladih sa područja općine Centar, koji je Općina Centar objavila putem nadležne Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.
03.04.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR KULTURE I MLADIH“
Održan koncert za djecu „Sretni vrabac“
U četvrtak 28. marta u prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih“, čiji je osnivač Općina Centar, održan je koncert za djecu pod nazivom „Sretni vrabac“.
02.04.2024.
POBOLJŠANJE USLOVA RADA I BORAVKA U ŠKOLAMA
Općina Centar izdvojila finansijska sredstva za sanaciju sportske sale
Danas su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktorica Osnovne škole „Isak Samokovlija“ Nevzeta Doljančić, potpisali ugovor kojim su obezbijeđena finansijska sredstva za sanaciju sportske sale.
02.04.2024.
PANJINA KULA OD BROJA 2 DO BROJA 19
Započelo postavljanje prvog sloja asfalta
Kako je prethodno najavljeno radnici odabrane građevinske firme „Demus“ su, u okviru realizacije projekta sanacije dijela saobraćajnice u Ulici Panjina kula između brojeva 2 i 19, danas započeli sa postavljanjem prvog sloja asfalta na dijelu pomenute saobraćajnice između raskrsnica ulica Panjina kula, Gornja Breka i Humka, čime će biti omogućen neometan saobraćaj motornih vozila i kretanja pješaka ovom veoma frekventnom saobraćajnicom.
02.04.2024.
MEMORIJALNA POSTAVKA „STAZOM SJEĆANJA 11541...“
Uposlenici Općine Centar priključili se akciji prikupljanja stare obuće
Danas su duž pješačkog prolaza Općine Centar prema Alipašinoj džamiji uposlenici Općine Centar postavili cipele kao svoj doprinos akciji prikupljanja stare obuće u znak sjećanja na ubijene sugrađane tokom posljednje agresije na nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i najduže opsade Sarajeva u modernom ratovanju.
02.04.2024.
U PETAK NOVI CIKLUS ZA POTPISIVANJE UGOVORA
Poziv srednjoškolcima za potpisivanje ugovora za stipendije
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar poziva srednjoškolce, dobitnike općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“, na potpisivanje ugovora za stipendije.
02.04.2024.
NASTAVAK REDOVNE 38. SJEDNICE
U srijedu sjednica Općinskog vijeća Centar
U srijedu 3. aprila 2024. godine sa početkom u 10 sati, u velikoj sali Općine Centar, zakazan je nastavak 38. redovne sjednice Općinskog vijeća na kojoj će biti razmatrane sljedeće tačke dnevnog reda:
01.04.2024.
PROJEKAT „URBANA POLJOPRIVREDA“
Načelnik Mandić obišao plastenike u osnovnim školama
Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i pomoćnicom načelnika za privredu i poslovne prostore Neirom Mlinarević posjetio Osnovne škole „Šip“ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ i „Nafija Sarajlić“, koje su dio projekta „Urbana poljoprivreda“.
01.04.2024.
USAID PROJEKAT „DIASPORA INVEST“
Mapiranje dijaspore sa područja općine Centar
Općina Centar je, zajedno sa trideset lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, dio partnerske mreže USAID projekta "Diaspora Invest" koji je pokrenut u oktobru 2022. godine.
01.04.2024.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV
Nagrade za vrhunske rezultate sportskih udruženja
Općina Centar objavila je javni poziv za dodjelu nagrada sportskim udruženjima sa područja općine Centar za ostvarene vrhunske sportske rezultate u prethodnoj takmičarskoj sezoni, za pojedinačne i ekipne rezultate, a za ovu namjenu obezbijeđeno je 60.000 KM.
29.03.2024.
Uskršnja čestitka načelnika Srđana Mandića
U povodu velikog katoličkog blagdana Uskrsa, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić uputio je, u ime Općine i u svoje ime, najiskrenije čestitke svim katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini i nadbiskupu vrhbosanskom monsinjoru Tomi Vukšiću osobno, uz želje za zajedničku bolju budućnost u uzajamnom poštovanju, razumijevanju, miru i toleranciji i da dane blagdana provedu u dobrom zdravlju ispunjeni radošću. Sretan Uskrs, mir i Božji blagoslov Vama i Vašim vjernicima, stoji u čestitci za Uskrs koju je uputio načelnik Mandić.
29.03.2024.
Općina Centar sufinansira troškove ekskurzije učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova ekskurzije učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.
29.03.2024.
ReLOaD2
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
Općina Centar u saradnji sa UNDP-om završila je bodovanje projektnih prijedloga pristiglih na javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata u sklopu projekta regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2).
29.03.2024.
U SARADNJI SA JU „ODGOJNI CENTAR“ SARAJEVO
Počela realizacija projekta „I ja mogu drugačije“
U okviru realizacije projekta „I ja mogu drugačije“ koji ima za cilj uspostavljanje trajne strukture u lokalnoj zajednici koja će raditi na praćenju pravilnog rasta i razvoja djece i stvaranju adekvatnih uslova za navedeno, Općina Centar Sarajevo putem nadležne Službe za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu u saradnji sa JU „Odgojni centar“ Sarajevo pokreće realizaciju edukativnih predavanja i kreativnih radionica, a teme su slijedeće: „Agresivnost kao uzrok konflikata i načini rješavanja konflikata“ i „Razvijanje vještina komunikacije djece kroz pozitivne modele ponašanja“.