Vijesti

24.05.2024.
Obilježena 32. godišnjica bitke za odbranu porodilišta
Povodom obilježavanja 32. godišnjice napada na porodilište „Dr. Zehra Muidović“ u Sarajevu, delegacija Općine Centar položila je cvijeće i odala dužnu počast.
24.05.2024.
OSNOVNA MUZIČKA ŠKOLA „MLADEN POZAJIĆ“
Općina podržala odlazak učenika na međunarodno muzičko takmičenje
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić ispratio je danas učenike Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ koji sa profesoricom solfeggia Mirelom Jusić Dreković odlaze na međunarodno muzičko takmičenje „Memorijal Ljiljana Đorđević Škarica“ koje se održava u Lazarevcu.
24.05.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u košarci za osnovce Centra
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u realizaciji Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ održan je turnir u košarci učenika osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice.
24.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 16.000 KM
Općina Centar finansijski podržala regionalni festival „RUTA“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je odluku kojom se iz općinskog budžeta odobrava isplata finansijskih sredstava u iznosu od 16.000 maraka Kamernom teatru 55 za realizaciju međunarodnog projekta teatarskog festivala „Ruta Grupa Triglav“.
23.05.2024.
IZDVOJENO 30.000 MARAKA
Besplatne predstave u četiri pozorišta za građane sa Centra
Danas je u prostorijama Narodnog pozorišta Sarajevo održana press konferencija na kojoj je najavljen projekat „Besplatne predstave za djecu i starija lica“ koji finansira Općina Centar.
23.05.2024.
JU „CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO“
Koncertom učenika muzičkih škola iz BiH započinje Gitarfest 2024
U organizaciji Javne ustanove „Centar kulture i mladih“, a uz finansijsku podršku Općine Centar, u petak i subotu biće održan ovogodišnji festival klasične gitare „Gitarfest 2024“.
23.05.2024.
ZLATNA LIGA NACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
Općina Centar podržala Savez sjedeće odbojke BiH
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je odluku kojom se iz općinskog budžeta odobrava isplata finansijskih sredstava u iznosu od 5.000 KM Savezu sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine.
22.05.2024.
OPĆINA IZDVOJILA 55.000 KM
Otvoren STEAM kabinet u OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Marijana Podrug-Arapović i direktor Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Adin Begić otvorili su danas novoopremljeni STEAM kabinet u prostorijama ove škole za šta je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 55.000 KM.
22.05.2024.
BESPLATNE ČLANARINE ZA SVE DOBNE SKUPINE
Općina izdvojila 20.000 KM JU „Biblioteka Sarajeva“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas ugovor sa direktoricom Javne ustanove „Biblioteka Sarajevo“ Merimom Lendo na osnovu kojeg se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvajaju finansijska sredstva u iznosu od 20.000 maraka u svrhu finansiranja članarina za sve dobne skupine građana.
22.05.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Besplatne predstave za djecu i starija lica
U četvrtak, 23. maja 2024. godine u 10 sati u Narodnom pozorištu će biti održana konferencija za medije na kojoj će biti najavljen projekat „Besplatne predstava za djecu i starija lica“ koji u cjelosti finansira Općina Centar.
22.05.2024.
JU „CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO“
Predškolci sa Centra učestvovali u kreativnoj radionici
Danas su polaznici vrtića „Šareni voz“ i „Razigrani dani“, zajedno sa svojim vaspitačicama, učestvovali u kreativno-edukativnoj radionici pod nazivom „Čarobna šuma“, koja je održana u galeriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1).
21.05.2024.
VRIJEDNOST PROJEKTA OKO MILION MARAKA
U toku radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije
Radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije odvijaju se u skladu sa planiranom dinamikom.
21.05.2024.
ZAKON O MLADIMA
Stalni javni poziv za upis u spisak omladinskih udruženja
Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar objavila je stalni javni poziv omladinskim udruženjima koja imaju sjedište ili registrovan ured na području općine Centar da izvrše upis u spisak omladinskih udruženja Općine Centar.
21.05.2024.
JU „CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO“
Radionica „Čarobna šuma“ namijenjena predškolcima sa Centra
U srijedu 22. maja 2024. godine sa početkom u 9 i 30 sati u galeriji Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ (Jelića 1), za mališane iz vrtića sa područja Centra, planirano je održavanje kreativno-edukativne radionice pod nazivom „Čarobna šuma“.
20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
Radovi na sanaciji dijela pješačkog pojasa i Trga Karla Paržika ispred crkve sv. Josipa na Marijin dvoru odvijaju se planiranom dinamikom.
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, i predstavnica UN Women BiH, Jo-Anne Bishop, danas su potpisali Memorandum o razumijevanju. Cilj saradnje u okviru potpisanog Memoranduma je učešće Općine Centar Sarajevo u implementaciji preporuka Polazne studije o ekonomiji brige i njege, te u naporima u oblasti regulisanja neplaćenog rada žena, kao i podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i potrebi za boljim adresiranjem prepreka ekonomskom osnaživanju žena.
20.05.2024.
NA SCENI JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“
Premijera predstave „Plastika – u nama i oko nas“
Na teatarskoj sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ sutra, u utorak 21. maja 2024. godine sa početkom u 19 sati, biće premijerno izvedena pozorišna predstava „PLASTIKA – u nama i oko nas“.
17.05.2024.
Na račune 40 porodilja uplaćene jednokratne novčane pomoći
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec april uplatom finansijskih sredstava za 40 porodilja.
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Za sve ljubitelje teatra na sceni Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo" (Jelića 1) večeras sa početkom u 20 sati, ponovo gostuje Zijah Sokolović sa predstavom „Međuigre 0-24“.
17.05.2024.
ROK ZA PRIJAVU DO 22. MAJA
Podrška samozapošljavanju mladih i unapređenju poduzetništva
Općina Centar je objavila javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unapređenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2024. godinu.