Vijesti

14.10.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Održan 15. Dječiji teatarski festival „Hajde svijete budi dijete“
Dječiji teatarski festival „Hajde svijete budi dijete“, koji već 15 godina zaredom organizuje JU „Centar kulture i mladih Općine Centar“ i ove godine je održan od 7. do 11. oktobra na teatarskoj sceni Jelićeva. Okupio je djecu iz sarajevskih osnovnih škola i vrtića, pruživši im jedinstvenu priliku da se upoznaju s teatrom kroz raznolike predstave i edukativne radionice.
11.10.2024.
NOVA RADOST ZA MALIŠANE
Završni radovi na uređenju dvorišta vrtića „Šareni voz“
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo privode kraju radove na uređenju dvorišta vrtića „Šareni voz“, a na osnovu ugovora koji se sklopljen sa Općinom Centar.
11.10.2024.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA
Jednokratna novčana pomoć za nabavku GPS narukvica za djecu i osobe sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju
Na web stranici i na oglasnoj ploči Općine Centar danas je objavljen javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za finansiranje troškova nabavke GPS narukvica za djecu i osobe sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju.
11.10.2024.
U HAREMU ALIPAŠINE DŽAMIJE
Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Šemse Baručije
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“ i Sekcije 105. motorizovane brigade u petak, 11. oktobra 2024. godine u haremu Alipašine džamije položeno je cvijeće na mezar heroja i nosioca priznanja „Zlatni ljiljan“ Šemse Baručije.
11.10.2024.
FOTO VIDEO KLUB „VALTER“ I OPĆINA CENTAR
Počela realizacija projekta Škola fotografije za srednjoškolce
Foto video klub „Valter“ u saradnji sa Općinom Centar pokrenuo je projekat pod nazivom „Škola fotografije 2024“ za srednjoškolce sa područja ove lokalne zajednice.
11.10.2024.
BRIGA ZA NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 395 korisnika
Svake godine u budžetu Općine Centar budu obezbijeđena finansijska sredstva za socijalno zbrinjavanje najugroženijih kategorija stanovništva. Jedan od višegodišnjih projekata namijenjenih penzionerima sa najnižim primanjima, te osobama starijim od 60 godina bez primanja jeste projekat „Hljeb i mlijeko“.
10.10.2024.
IZDVOJENO 130.000 KM
Pomoć Općine Centar područjima pogođenim poplavama
Na prvoj vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Općine Centar na prijedlog komandanta Štaba, odnosno načelnika Srđana Mandića jednoglasno je usvojena odluka da se izdvoji 130.000 KM pomoći područjima pogođenim poplavama.
10.10.2024.
IZDVOJENO 50.000 KM
Općina Centar finansijski podržava rad Fudbalskog kluba „Željezničar“
Danas je u prostorijama Fudbalskog kluba „Željezničar“ načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao ugovor sa direktoricom pomenutog kluba Amirom Uzunović.
10.10.2024.
OBILJEŽAVANJE „DJEČIJE NEDJELJE“
Načelnik Mandić posjetio vrtić „Višnjik“
Svake godine u prvoj sedmici mjeseca oktobra u cijelom svijetu obilježava se „Dječija nedjelja” sa ciljem skretanja pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta koja je usvojena od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 20. novembra 1989. godine.
10.10.2024.
Sjećanje na nevino stradale u Tahtali sokaku na Bjelavama
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., danas je obilježena 32. godišnjica od pogibije šest naših sugrađana od kojih je troje djece tokom proteklog rata u Ulici Tahtali sokak kod broja 10 (nekadašnja Ulica Jelene Vitas).
09.10.2024.
UDRUŽENJE „DAJTE NAM ŠANSU“
Otvoren Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju „Denis“
Danas je u Sarajevu otvoren Dnevni centar za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju „Denis“, u organizaciji Udruženja „Dajte na šansu“. Otvorenju je prisustvovao načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom Lejlom Dizdarević.
09.10.2024.
IZDVOJENO 173.680 KM
Okončani radovi na sanaciji dijela Ulice Mrakuša
Na području Mjesne zajednice „Soukbunar“ završena je sanacija dijela Ulice Mrakuša.
09.10.2024.
CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU
Počeo novi beplatni projekat „Tae Bo“
Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju čiji je osnivač Općina Centar, počela je sa realizacijom novog, besplatnog projekta „Tae Bo“.
09.10.2024.
PROJEKAT „1425 DANA“
Učenici Gimnazije Obala učestvovali u projektu
Prošle sedmice je za učenike JU „Gimnazija obala“ Sarajevo u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina održana prezentacija i radionica u sklopu projekta „1425 dana“.
08.10.2024.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Izdato narandžasto upozorenje za obilnije padavine
Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje za obilnije padavine na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
07.10.2024.
SARADNJA OPĆINE CENTAR I MINISTARSTVA
Načelnik Mandić prisustvovao otvorenju vrtića „Šip“
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom i ministricom Naidom Hotom Muminović svećano je otvorio prostorije novog vrtića na Šipu u Ulici Dejzina Bikića 6.
04.10.2024.
SLUŽBE CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE CENTAR NA RASPOLAGANJU
Općina Centar će pomoći područjima pogođenim poplavama
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je ujedno i komandant Štaba Civilne zaštite Općine Centar, donio je odluku da putem Službe za civilnu zaštitu pomogne područjima pogođenim poplavama.
03.10.2024.
NOVA RADOST ZA MALIŠANE
Započeli radovi na uređenju dvorišta vrtića „Šareni voz“
Radnici firme „Flex Invest“ d.o.o. Sarajevo započeli su radove na uređenju dvorišta vrtića „Šareni voz“, a na osnovu ugovora koji se sklopljen sa Općinom Centar.
03.10.2024.
VRIJEDNOST PROJEKTA 47.851 KM
Završena sanacija dijela Ulice Mehmed - bega Kapetanovića Ljubušaka
Na području Mjesne zajednice „Džidžikovac-Koševo I“ završena je sanacija dijela Ulice Mehmed - bega Kapetanovića Ljubušaka do spoja sa Ulicom Josipa Vancaša.
03.10.2024.
Arheološki park Kalin-hadži Alijine džamije poprima novi izgled
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić jučer je zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Nihadom Ukom obišao radove na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije.