Vijesti

13.09.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Otvorena izložba „Aldermal Renaissance“ Harisa Handžića
U utorak, 10. septembra, u galeriji Jelićeva svečano je otvorena izložba „Aldermal Renaissance“ mladog umjetnika Harisa Handžića, koja istražuje odnos između ljudske kreativnosti i umjetne inteligencije u umjetnosti.
12.09.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI 368.585 KM
Započelo asfaltiranje saobraćajnice prema Nahorevskim brdima
Radnici građevinske firme „Grakop“ jutros su počeli sa asfaltiranjem dijela saobraćajnice od Ulice Poljine prema Nahorevskim brdima u dužini od oko 900 metara.
12.09.2024.
PRVA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA U SISTEMU SOCIJALNE ZAŠTITE
Načelnik Mandić primio zahvalnicu
Danas je u organizaciji KJU „Porodično savjetovalište“ održan prvi dan prve međunarodne konferencije u sistemu socijalne zaštite, pod nazivom „Izazovi u radu sa porodicom danas“. Ispred Općine Centar konferenciji su prisustvovali načelnik Srđan Mandić i pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Amra Hašimbegović-Vučković.
12.09.2024.
ULICA HAMDIJE KREŠEVLJAKOVIĆA 15
Odata počast djeci koja su poginula od granate
Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Trebevića, 12. septembra 1992. godine u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) živote je izgubilo dvoje djece - Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).
11.09.2024.
PROJEKAT U VRIJEDNOSTI OD 132.144 KM
Započela sanacija Ulice Kralja Tvrtka
Na području Mjesne zajednice „Marijin Dvor I“ u toku je realizacija sanacije Ulice Kralja Tvrtka, prema UNITIC neboderima.
11.09.2024.
Održan Aktiv direktora osnovnih škola sa područja općine Centar
U zgradi Općine Centar održana je sjednica Aktiva direktora osnovnih škola sa područja općine Centar sa Općinskim načelnikom i pomoćnicom načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević.
11.09.2024.
TEATARSKA SCENA JELIĆEVA
U petak predstava „Lijevo Desno Glumac“
U petak, 13. septembra u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih Općine Centar“ biće odigrana predstava, pod nazivom „Lijevo Desno Glumac“ Zijaha Sokolovića u 20 sati u na adresi Jelića 1.
10.09.2024.
Načelnik Mandić ugostio glumce iz predstave „UP and DOWN“
Danas je u prostorijama Općine Centar, načelnik Srđan Mandić, zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, Lejlom Dizdarević ugostio glumce iz predstave „UP and DOWN“.
10.09.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
U toku upis u besplatnu školu grafičkog dizajna
Sa završetkom ljetnog školskog raspusta u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo započinju besplatne škole i kursevi prvenstveno namijenjeni mladima, a u toku je prijava za upis u školu grafičkog dizajna „Kreativni horizonti – kroz svijet grafike“.
09.09.2024.
SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR
Izdato narandžasto upozorenje za jake pljuskove i moguću pojavu bujičnih poplava
Civilna zaštita Općine Centar Sarajevo upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje za jake pljuskove i moguću pojavu bujičnih poplava na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
09.09.2024.
OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA RUKSAKE I ŠKOLSKI PRIBOR
Načelnik Mandić prisustvovao prijemu prvačića Katoličkog školskog centra
U ponedjeljak 9. septembra 2024. godine u prostorijama Osnovne škole Katolički školski centar je za 48 prvačića ove školske ustanove organizovan svečani prijem i podjela školskih ruksaka sa priborom.
09.09.2024.
PODRŠKA ZA PODUZETNIKE
U srijedu Help Desk sesija – “Kako da budem uspješan prodavač?”
Općina Centar i Centar za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo organizuju besplatnu Help Desk sesiju pod nazivom “Kako da budem uspješan prodavač?” koja će se održati u srijedu, 11. septembra 2024. godine sa početkom u 12 sati u Centru za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo, adresa Alipašina 45 - Vila Braun (bivša Američka ambasada).
07.09.2024.
UŽIVANJE NA OTVORENOM
Danas počeo Sarajevo Outdoor Festival na Skakavcu
U očaravajućem ambijentu platoa Skakavac nadomak Sarajeva danas je počeo Sarajevo Outdoor Festival, a posjetioce očekuju brojne avanturističke, sportske aktivnosti i zabavni sadržaji na otvorenom.
06.09.2024.
ZAJEDNIČKI PROJEKAT OPĆINE CENTAR I DIREKCIJE ZA PUTEVE KS
U toku radovi na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je danas radove na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici do broja 55.
06.09.2024.
SLIJEDI SANACIJA KLIZIŠTA I IZGRADNJA NOVE SALE
Počelo uklanjanje temelja objekta fiskulturne sale u školi
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je Osnovnu školu „Vladislav Skarić“ gdje su u toku radovi na uklanjanju ostataka fiskulturne sale, nakon čega slijedi sanacija klizišta i izgradnja nove sale.
06.09.2024.
ISPUNJENJE ZAHTJEVA GRAĐANA
U toku postavljanje još dva ležeća policajca u Ulici Nahorevska
Na zahtjev građana, a nakon završenih radova na rekonstrukciji i proširenju dijela saobraćajnice u Ulici Nahorevska, radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ započeli su postavljanje još dva ležeća policajca.
06.09.2024.
JAKE MJESNE ZAJEDNICE SU KLJUČNE ZA BUDUĆI NAPREDAK
Načelnik Mandić prisustvovao događaju „Revitalizacija lokalnih zajednica“
Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ donio je konkretne rezultate u jačanju kapaciteta lokalnih zajednica, unaprijeđenju infrastrukture i poboljšanju kvaliteta života građana i građanki. Zahvaljujući podršci Vlade Švicarske i Švedske, uspješno su realizovane ključne inicijative koje su direktno koristile stanovnicima lokalnih zajednica. Ovi rezultati su predstavljeni na događajima održanim u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje su okupljeni predstavnici/ce lokalnih vlasti, međunarodnih partnera i Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP) u BiH istakli doprinos ovog projekta za razvoj lokalnih zajednica.
06.09.2024.
BRIGA ZA NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA
Projektom „Hljeb i mlijeko za penzionere“ obuhvaćeno 396 korisnika
Svake godine u budžetu Općine Centar budu obezbijeđena finansijska sredstva za socijalno zbrinjavanje najugroženijih kategorija stanovništva. Jedan od višegodišnjih projekata namijenjenih penzionerima sa najnižim primanjima, te osobama starijim od 60 godina bez primanja jeste projekat „Hljeb i mlijeko“.
05.09.2024.
U GRADSKOM PARKU BETANIJA
Održan čas joge i meditacije za žene oboljele od karcinoma dojke
Uz finansijsku podršku Općine Centar, Fondacija za razvoj „Transformacija“ danas je u Gradskom parku Betanija, održala čas joge i meditacije za žene oboljele od karcinoma dojke.
05.09.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN TOKOM CIJELE GODINE
Na račune 46 porodilja uplaćene jednokratne novčane pomoći
U okviru projekta pomoći porodiljama iz Centra nadležne općinske službe su okončale proceduru za mjesec septembar uplatom finansijskih sredstava za 46 porodilja.