Općina Centar organizovala obilazak grada za delegaciju Carnegie Council

Povodom obilježavanja stote godišnjice Sarajevskog atentata, u našem gradu u protekloj sedmici boravila je delegacija Carnegie vijeća za etiku u međunarodnim odnosima (Carnegie Council for Ethics in International Affairs – CCEIA).
Općina Centar organizovala obilazak grada za delegaciju Carnegie Council

Tokom njihove posjete Sarajevu, Općina Centar je za goste upriličila 28. juna 2014. godine obilazak kulturno-historijskih spomenika. Domaćini su bili načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić. Prilikom obilaska najznačajnijih lokacija u Sarajevu gostima se pridružio i Zlatko Lagumdžija, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

 

 

Na početku obilaska delegaciju su domaćini odveli na Zmajevac, vidikovac grada gdje su ih upoznali o dešavanjima u periodu 1992—1995. godine, najdužom opsadom, linijama razgraničenja, načinom na koji su Sarajlije preživljavale četiri godine u gradu iz kojeg nije bilo nijednog izlaza. Nakon toga, delegacija je posjetila sarajevsku katedralu, galeriju Srebrenica 11.07.1995, te Svrzinu kuću. Na kraju obilaska gosti su posjetili ratni tunel Dobrinja-Butmir gdje su imali priliku vidjeti ratnu postavku, te podzemni tunel kojim su se u opkoljeno Sarajevo dostavljali hrana i lijekovi i kroz koji je vojska Armije RBiH ulazila i izlazila iz grada.

 

 

Član Upravnog odbora Carnegie vijeća Haris Hromić je ovom prilikom rekao:

-U partnerstvu sa Američkim univerzitetom u BiH, Gazi Husrev-begovom bibliotekom i našim prijateljima iz općina Centar i Stari Grad upriličili smo nekoliko akademskih simpozija i pokrenuli program za nacionalnu prevenciju genocida u BiH. To činimo iz više razloga a, između ostalog, i da pokušamo dati jednu dodatnu akademsku dimenziju razumijevanju procesa globalnih sukoba, odnosno njihovih implikacija na BiH i region. Dolazimo sa skromnim namjerama, sa otvorenim prijateljstvom i grupom ljudi koji predstavljaju elitne svjetske univerzitete kao što su Oxford, Yale i Harvard, sa ljudima kojima Bosna i Hercegovina i region predstavljaju miroljubiv svijet i koji prepoznaju simboličku vrijednost Sarajeva u ovom trenutku. Tokom našeg boravka u Sarajevu imali smo priliku obići općine Stari Grad i Centar gdje su naši domaćini bili državni dužnosnici i da posjetimo par znamenitost, te oživimo taj jedan moment opsade Sarajeva između 1992. i 1995. godine. Na taj način pokušali smo dočarati našim gostima iz EU, Sjedinjenih Američkih Država  i Kanade, šta se ustvari dešavalo i šta se dešava u tranzicionom periodu nakon 20 godina u BiH, ali i kakve su ambicije i mogućnosti i realne osnove da se BiH i region nastavi kretati prema EU i euroatlanskim integracijama, naglasio je Hromić.