Općina Centar podržava ''Forum parlamentaraca BiH 1990''

Općina Centar je u svojim budžetskim sredstvima za ovu godinu obezbijedila 400.000 KM za podršku u realizaciji projekata nevladinih organizacija. Iz ovih sredstava je odobren iznos od 5.000 KM za ''Forum parlamentaraca BiH 1990''.

Tim povodom su krajem proteklog mjeseca načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjednik Foruma parlamentaraca Miro Lazović potpisali sporazum o realizaciji ovih sredstava koja će biti iskorištena za obilježavanjedržavnih praznika i značajnih datuma vezanih za historiju Bosne i Hercegovine.

 

 

Osnivačka skupština ''Foruma parlamentaraca BiH 1990'' održana je u Sarajevu 24. aprila 1999. godine. Forum parlamentaraca okuplja članove Parlamentarne skupštine Republike Bosne i Hercegovine iz prvog saziva 1990-1996. godine koji su, između ostalog, donijeli 25. januara 1992. godine Odluku o referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Na osnovu rezultata referenduma BiH je dobila svoju nezavisnost i međunarodno priznanje. Miro Lazović je aktuelni vijećnik Općinskog vijeća Centar, a obavljao je dužnost predsjednika Skupštine R BiH u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.