Pomoć Općine Centar Brezi i Ilijašu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić su 4. jula 2014. godine posjetili predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u općinama Breza i Ilijaš.
Pomoć Općine Centar Brezi i Ilijašu

Povod posjete je potpisivanje protokola na osnovu kojeg je iz granta budžeta Općine Centar ''Pomoć drugim općinama za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća'' dodijeljeno ovim dvjema općinama po 10.000 KM. Sredstva su obezbijeđena sa računa Civilne zaštite Općine Centar koja se redovno svake godine izdvajaju kao pomoć nerazvijenim općinama u BiH.

 

Ajnadžić i Resić su kazali da izdvojena sredstva nisu dovoljna za rješavanje svih problema usljed prirodnih i drugih nesreća, posebno nakon nedavnih poplava, ali da se želi pokazati kako Općina Centar, kao najrazvijenija općina u BiH, razumije situaciju u kojoj se nalaze manje razvijene općine. –Navedeni iznosi bili bi veći, ali zbog obnove zgrade Općine Centar koja je zapaljena tokom februarskih dešavanja, nismo bili u mogućnosti izdvojiti više novca. Nadamo se da ćemo rebalansom općinskog budžeta uspjeti obezbijediti dodatna sredstva za pomoć drugim općinama. Tokom protekla tri mandata Općina Centar je izdvojila 10.800.000 KM za pomoć nerazvijenim općinama u Bosni i Hercegovini– kazali su gosti.

 

Zahvalivši se na posjeti i donaciji Halil Tuzlić, načelnik Općine Breza je dodao: –U današnje vrijeme kada je velika nezaposlenost i slaba ekonomija, pomoć od jedne marke je dobrodošla, tako da nama ovih 10.000 KM zaista puno znači. Sreća je da u našoj državi imamo i takve općine kao što je Centar da mogu pomoći i drugim općinama kada su u nevolji. Ovom prilikom se zahvaljujem Općinskom vijeću Centar i načelniku Dževadu Bećireviću na donaciji– rekao je Tuzlić.  

 

Potpisivanju protokola u Općini Ilijaš su osim načelnika Akifa Fazlića, prisustvovali i predsjedavajući Vijeća Damir Filipović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Ilijaš Zdravko Barić te savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Jasmin Terović. Ovom prilikom su gosti iz Sarajeva upoznati da su katastrofalne poplave na području Ilijaša nanijele štetu od 1.110.000 KM i da je najviše stradala putna infrastruktura.  -Ovo je treći put da nam Općina Centar finansijski pomaže. Tokom prethodne dvije godine od Centra smo dobili 40.000 KM i uvijek nam se odazovu kada im zatražimo bilo kakvu vrstu pomoći– kazao je Fazlić.

 

Ajnadžić i Resić su svoje domaćine upoznali da su Kolegij Općinskog vijeća i Štab civilne zaštite Općine Centar 3. jula odlučili da se Općini Ilijaš za saniranje šteta od poplava izdvoji dodatnih 10.000 KM, o čemu će naknadno biti potpisan protokol. Ta sredstva su izdvojena od iznosa od 500.000 KM kojeg je, na prijedlog načelnika Dževada Bećirevića, Općinsko vijeće odobrilo za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti