Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Općinsko vijeće Centar održalo je 8. jula 2014. godine 4. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bilo stanje i problemi u oblasti primarne zdravstvene zaštite građana općine Centar. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, a osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici Doma zdravlja Centar i područnih ambulanti porodične medicine.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Rasprava je vođena na osnovu analize stanja i problema u oblasti primarne zdravstvene zaštite stanovnika središnje sarajevske općine koju je sačinila Komisija za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar, a uvodna izlaganja su imali predsjednica Komisije dr. Gjulera Dedović-Halilbegović, direktor Doma zdravlja Centar u Vrazovoj prim. dr. Aziz Kurtović te odgovorni ljekar za porodičnu medicinu u Domu zdravlja Centar dr. Zaim Jatić.

 

Općina Centar ulaže značajna sredstva u zdravstvo

Učesnici tematske sjednice su pozdravili činjenicu da je Općinsko vijeće stavilo na dnevni red tako važnu temu sa glavnim akcentom na to koliko lokalna zajednica može pomoći da se unaprijedi kvalitet zdravstvenih usluga stanovništvu. Istaknuto je da je Općina Centar jedna od rijetkih koja svake godine ulaže značajna finansijska sredstva u izgradnju i adaptaciju ambulanti, opremanje zdravstvenih ustanova, sufinansiranje nabavke lijekova i troškova liječenja i medicinske rehabilitacije pripadnika boračke populacije, penzionera i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva, te da će to činiti i ubuduće sukladno raspoloživim mogućnostima.

 

Ambulante porodične medicine u svim mjesnim zajednicama

U analizi koju je sačinila Komisija navedeno je da Dom zdravlja Centar sa područnim ambulantama pruža primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu za više od 70.000 stanovnika, a pojedine zdravstvene usluge i za sve stanovnike Kantona Sarajevo. U raspravi je istaknuto da je Općina Centar najbolje u BiH pokrivena mrežom ambulanti porodične medicine. Na području Centra nalazi se 16 ambulanti porodične medicine - po jedna u mjesnim zajednicama i jedna u centralnom objektu u Vrazovoj. U njima radi 25 specijalista porodične medicine i 34 medicinske sestre i tehničara, a registrovano je ukupno 86.397 zdravstvenih kartona pacijenata. Najveći broj pacijenata gravitira u ambulantu Breka sa registrovanih 11.256 kartona i u ambulantu Koševsko brdo sa 9.209 kartona, a gdje rade po tri ljekara i četiri odnosno pet medicinskih sestara.

 

U raspravi je ukazano da treba intenzivirati aktivnosti kako bi se ponovo otvorila ambulanta porodične medicine Nahorevo koja je zbog neuslovnosti zatvorena 2003. godine, kao i aktivnosti na izgradnji objekta gdje bi bila smještena nova ambulanta Park-Višnjik, jer je stara također iz istih razloga prestala sa radom.

 

Nedovoljno medicinskog osoblja i opreme

Navedeni podaci o broju pacijenata i medicinskog osoblja najbolje govore o problemima sa kojima se suočavaju korisnici usluga ali i zdravstveni radnici: gužve; duga čekanja na preglede, recepte i uputnice; mali broj medicinskog osoblja, posebno u vrijeme godišnjih odmora; slaba opremljenost mobilijarom i opremom za pružanje primarnih i urgentnih medicinskih intervencija i drugo.

 

Zdravstveni radnici su ukazali na loše stanje zdravstvenih ustanova gdje su potrebna ulaganja u obnovu prostorija i nabavku medicinskih aparata i opreme, zatim na problem sistematizacije, malog broja i lošeg rasporeda zaposlenika, prevelik broj pacijenata u pojedinim ambulantama porodične medicine zbog čega pacijenti dugo čekaju na prijem. Izneseni su i brojni prijedlozi u cilju poboljšanja kvaliteta pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite, a prije svega povećati broj timova porodične medicine i to da jedan tim opslužuje 1.500-1.800 pacijenata. Ukazano je na potrebu dosljednog provođenje reforme koja se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu, uz koordiniranost zdravstvene zaštite na svim nivoima tako da nema tzv. lutanja pacijenta. U tako organizovanom sistemu zdravstene zaštite porodični ljekar mora biti prva i zadnja karika.

 

Zaključci u cilju poboljšanja kvaliteta primarne zdravstvene zaštite

Na kraju rasprave o stanju i problemima u ostvarivanju primarne zdravstvene zaštite stanovnika općine Centar usvojeno je i više zaključaka. Prije svega Općinsko vijeće će uputiti Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo inicijativu za povećanje broja timova porodične medicine. Domu zdravlja Centar upućena je inicijativa da se omogući svim pacijentima koji nisu hitni posjeta liječniku unutar dva dana, a zakazivanje pregleda kod određenog ljekara u roku od sedam dana. Podržana je preporuka Komisije da u budućnosti porodični ljekari ugovaraju preglede kod specijalista za svoje pacijente, a za pacijente iz rizične grupe da dogovaraju i dijagnostičke preglede. Također treba pacijentima iz rizične grupe omogućiti preventivno mjerenje krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi. S tim u vezi bi domovi zdravlja u saradnji sa Komisijom organizirali provođenje medicinskih i edukativnih aktivnosti na terenu, kroz kampanju u mjesnim zajednicama.

 

Općinsko vijeće je zadužilo Komisiju za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar da tromjesečno održava radno-konsultativne sastanke sa menadžmentom i direktorom Doma zdravlja Centar i analizira rad i saradnju.

 

Usvojen je i zaključak da se iz budžeta Općine Centar, u skladu sa mogućnostima a na prijedlog Komisije i domova zdravlja, kandidiraju prioritetni projekti koje bi Općina finansirala a pogotovo projekti iz domena porodične medicine i osnovne funkcije domova zdravlja.

 

Podržan je i prijedlog Komisije da se izvrši anketiranje korisnika ali i medicinskog osoblja kako bi se povećao stepen zadovoljstva zdravstvenim uslugama.

 

Općinsko vijeće je dalo podršku prijedlogu vijećnika da se dislocira parking kod Doma zdravlja u Vrazovoj ulici kako bi se omogućilo nesmetano kretanje pješaka i pacijenata. Na ovoj sjednici je iznesena i inicijativa, o kojoj treba da se izjasni načelnik, a odnosi se na nabavku video kamera koje bi bile instalirane u Domu zdravlja Centar i 14 ambulanti porodične medicine na području Općine radi povećanja sigurnosti osoblja i pacijenata.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti