Delegacija Općine Centar posjetila Olovo, Kladanj, Živinice, Kalesiju, Tuzlu i Gračanicu

Predstavnici Općine Centar, koja je izdvojila 500 hiljada maraka za pomoć općinama koje su pretrpjele štete usljed majskih poplava, posjetili su 10. jula 2014. godine Olovo, Kladanj, Živinice, Kalesiju, Tuzlu i Gračanicu.
Delegacija Općine Centar posjetila Olovo, Kladanj, Živinice, Kalesiju, Tuzlu i Gračanicu

Tom prilikom su članovi delegacije, koju je predvodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, uručili njihovim domaćinima ugovore prema kojima je središnja sarajevska općina navedenim lokalnim zajednicama donirala po 10.000 KM za pomoć u saniranju šteta od poplava. U delegaciji Općine Centar bili su i vijećnici Zora Ostojić i Suvad Kerla, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Vahid Bećirević.

Prema riječima predsjedavajućeg Ajnadžića, Općina Centar je pružila simboličnu pomoć, ali važno je da stanovnici iz ugroženih područja znaju da nisu sami. -Oko 500 hiljada maraka bit će raspoređeno na 35 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini koje su pretrpjele najveće štete. Nadam se da ćemo po istom principu dijeliti sredstva i sljedeće godine- naglasio je Ajnadžić.

 

 

Općina Olovo

Delegaciju Općine Centar u Olovu dočekao je načelnik ove lokalne zajednice Đemal Memagić. Prema njegovim riječima, finansijska pomoć koju Općina Centar dodjeljuje Olovu predstavlja nastavak dobre saradnje. –Zadovoljni smo koliko god da je sredstava u pitanju. Trenutno pravimo nasip i čistimo korita. Radimo sve što je u našoj moći da se takvo što ne ponovi. Najviše šteta imamo na infrastrukturi i još uvijek se ne može reći koliko je to. Imamo 12 uništenih kuća gdje je visina vode iznosila između 2,5 i tri metra- kazao je Memagić i zahvalio Općini Centar na pomoći koju je pružila.

 

 

Općina Kladanj

Štete u općini Kladanj još nisu sabrane, ali prema nekim procjenama one će iznositi i više od deset miliona maraka. Načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović je rekao: -Hvala što ste posjetili općinu Kladanj u teškim trenucima. Mi smo jedna od općina koja i bez elementarne nepogode ima mnogo problema sa budžetom i infrastrukturom. Elementarna nepogoda je to samo dodatno usložnila. Hvala ljudima velikog srca i ova gesta zaista zavređuje veliku pažnju. Općine Centar i Jablanica su jedine sa područja BiH koje su nam iskazale humanu gestu. Visina sredstava uopće nije relevantna u ovakvim situacijama. Mi smo jedna od prvih općina koja je proglasila stanje elementarne nepogode. Imamo štete na poljoprivrednim usjevima i stambenim objektima, ali infrastruktura je najveći problem- istakao je Čavkunović.

 

 

Općina Živinice

Načelnik Živinica Hasan Muratović zahvalio se Općini Centar na pomoći i izrazio nadu da će dobra saradnja biti nastavljena i u budućnosti. Predstavnike Općine Centar o šteti koja je pričinjena u Živinicama usljed obilnih majskih padavina upoznao je Enver Jukić, šef Štaba civilne zaštite Općine Živinice. -Prema preliminarnim rezultatima, šteta uzrokovana poplavama iznosi skoro devet miliona maraka, ali će konačan iznos biti dva ili tri puta veći. Na području naše općine još je na snazi stanje prirodne nesreće. Uspješno smo proveli mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Imali smo 723 objekta koja su poplavljena i u kojima je najmanje bilo metar vode. Imamo četiri u potpunosti uništena objekta i jedan koji je srušen usljed klizanja tla. Na klizištima imamo 43 objekta, a stav kantonalne komisije za procjenu šteta je da se svi objekti koji se nalaze na klizećim površinama smatraju uništenim. Ukupno imamo oko 150 klizišta a i dan danas primamo dojave o pojavi novih za koje ne možemo utvrditi uzroke. Imamo 100 osoba koje žive van svojih domova- naglasio je Jukić.

 

 

Općina Kalesija

U Općini Kalesija za sada se šteta procjenjuje na 42 miliona KM. Prema riječima načelnika Kalesije Rasima Omerovića, u ovoj lokalnoj zajednici jedan dio kuća je nestao. -Hvala načelniku Dževadu Bećireviću i Općinskom vijeću Centar. Nama je svaka pomoć dobrodošla. Infrastruktura je stradala i još radimo procjene. Znamo da poslije svake katastrofe obnova traje dugo. Ali, da nam je barem da pomognemo ljudima koji su ostali bez domova i zemljišta, dakle onima koji sada nemaju ništa. Šteta na objektima se procjenjuje na oko devet miliona, na infrastrukturi osam, a u poljoprivredi oko 1,2 miliona maraka. Najveća šteta koja zasigurno još nije kvalitetno procijenjena su klizišta- kazao je Omerović.

 

 

Općina Tuzla

Delegaciju Općine Centar u Tuzli je ugostio predsjedavajući Općinskog vijeća Jozo Nišandžić koji je kazao da poplave nisu pričinile veliku materijalnu štetu na ovom području, ali da su klizišta ogroman problem. -Tuzli poplave nisu nanijele toliko zla u smislu da su potopile objekte. Međutim, zbog obilnih padavina su aktivirana klizišta velikih razmjera. Pripremamo preliminarni izvještaj i registrovano je 1.985 klizišta kojima su zahvaćeni stambeni objekti. To je ono što nas sada najviše brine jer se klizišta i dalje pojavljuju gotovo svakodnevno. Potrajat će dok se situacija ne riješi, ali dat ćemo sve od sebe- naglasio je Nišandžić.

 

 

Općina Gračanica

Štete u općini Gračanica procjenjuju se na oko 44 miliona maraka. Uputivši u ime stanovnika Gračanice riječi zahvalnosti Općini Centar za pomoć, Edin Ibrišević, predsjedavajući Općinskog vijeća Gračanica je dodao: -Najveća šteta je na poljoprivrednom zemljištu, a ogromne su štete i na privrednim objektima, što nas jako zabrinjava. Imamo više od 70 iseljenih domaćinstava. Namjeravamo donirati državno zemljište ljudima koji su ostali bez krova nad glavom. Pokušat ćemo zbrinuti te ljude do zime- rekao je Ibrišević.

 

 

Sredstva koja je prema ugovorima Općina Centar donirala navedenim lokalnim zajednicama bit će operativna početkom sljedeće sedmice.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti