Edukacija članova savjeta mjesnih zajednica Općine Centar

Kako bi članovi novoformiranih savjeta 15 mjesnih zajednica Općine Centar što uspješnije izvršavali svoje obaveze shodno propisanim nadležnostima, organizirana su edukativna predavanja tokom kojih će biti upoznati o općim pojmovima vezanim za funkcioniranje lokalne samouprave.

Prvi ciklus edukacije koju provode članovi Udruženje za dijalog u porodici i društvu ''Mali koraci'' Amra Pandžo i Zikreta Tubić bit će održan od 15. do 17. jula 2014. godine. Tokom tih predavanja, kojima će prisustvovati svi članovi savjeta mjesnih zajednica i drugi zainteresirani građani, bit će obrađene teme: Zakonska regulativa, Pojam lokalne zajednice i lokalne samouprave, Mjesna samouprava i Organi mjesne zajednice.

 

Prva predavanja su 15 jula u MZ Mejtaš–Bjelave (za članove savjeta MZ: Mejtaš-Bjelave, Park-Višnjik, Breka-Koševo II, Bardakčije, Hrastovi-Mrkovići). Narednog dana u Mjesnoj zajednici Koševsko brdo edukaciji će prisustvovati članovi savjeta MZ: Koševsko brdo, Donji Velešići, Betanija-Šip, Pionirska dolina-Nahorevo, Ciglane-Gorica. U četvrtak, 17. jula predavanje će biti održano u MZ Marijin dvor-Crni vrh, a prisustvovat će članovi savjeta mjesnih zajednica: Trg oslobođenja-Centar, Marijin dvor-Crni vrh, Skenderija-Podtekija, Soukbunar i Džidžikovac-Koševo I. Sva predavanja su u vremenu od 17 do 19 sati.

 

Edukacija novoizabranih članova savjeta provodi se shodno zaključku Komisije Općinskog vijeća Centar za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima. Drugi ciklus predavanja je u septembru a bit će obrađene teme: Uloga građana, Funkcionalnost mjesnih zajednica, Jačanje lokalne zajednice i uloge građana, Odnos i saradnja federalnih i kantonalnih vlasti i jedinica lokalne samouprave, Praksa i problemi učešća građana u procesu donošenja odluka.

29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
29.04.2024.
PRIMJER DOBRE SARADNJE OPĆINE I GRAĐANA
Okončana velika akcija čišćenja
Više vijesti