Drugi internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva

Drugi Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva ''Juventafest'' bit će održan od 13. do 17. septembra 2014. godine u Sarajevu, a organizator je Udruženje za razvoj i unapređenje multimedijalne umjetnosti i kulture ''Media-art''.
Drugi internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva

Na ovoj kulturnoj manifestaciji će gostovati teatarske grupe mladih iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske sa ukupno šest predstava koje su odabrane među gotovo 40 prijavljenih. I ove godine je Općina Centar finansijski podržala ''Juventafest'' sa iznosom od 4.000 KM.

 

Dvije predstave su iz BiH, dvije iz Srbije dok po jedna predstava dolazi iz Slovenije i Hrvatske. Teatar ''Poziv'' iz Slovenije gostuje s predstavom ''Treće'' rediteljice Gee Erjavec, a iz Hrvatske stiže predstava Zagrebačkog kazališta mladih ''Na putu do slave'' u režiji Kristine Jakšić-Balaž. Komad ''Crvenkapica'' u režiji Branislava Radovanovića će izvesti pozorišna trupa iz Srbije, dok iz te zemlje također dolaze glumci sa predstavom ''Klasni neprijatelj'' u režiji Predraga Stojmenovića. Iz BiH će na festivalu nastupiti članovi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice sa predstavom ''Pozdravi nekoga'' u režiji Miroljuba Mijatovića, a pozorišna trupa iz Tuzle će izvesti  dramski komad ''Antigona'' u režiji Ivane Milosavljević.

 

U okviru ovogodišnjeg ''Juventafesta'' će, kao i prošle godine, biti održano više radionica iz scenskih umjetnosti, plesa, lutkarstva, dramaturgije...

 

Ideja za taj projekt, čiji je cilj da se mladi druže i iskažu svoju kreativnost, potekla je od poznate glumice Jasne Diklić koja već 13 godina uspješno vodi Poetski teatar za srednjoškolce.

29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
29.04.2024.
PRIMJER DOBRE SARADNJE OPĆINE I GRAĐANA
Okončana velika akcija čišćenja
Više vijesti