Održana 22. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je 22. redovnu sjednicu 24. jula 2014. godine. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.
Održana 22. sjednica Općinskog vijeća Centar

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktivnostima za realizaciju projekta izgradnje vodovoda sa izvorišta Klanice (Općina Stari Grad) za potrebe stanovnika naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja (Općina Centar).

 

Vijeće je infomisano da je Općina Stari Grad dostavila traženo mišljenje Gradskoj upravi za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju vodovoda. Vijeće je donijelo zaključak da Služba Općine Centar za prostorno uređenje i komunalne poslove i Služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina dostave do 25. jula 2014. godine Gradskoj upravi mišljenje načelnika i druge dokumente kako bi urbanistička saglasnost za izgradnju vodovoda bila izdata do godišnjih odmora. Nakon pribavljanja urbanističke saglasnosti slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa odnosno proglašavanje projekta izgradnje tog vodovoda javnim interesom.

 

Općinska strategija prema mladima do 2020.

Na ovoj sjednici usvojena je općinska strategija prema mladima za period 2014.-2020. godine koja ima za cilj kontinuirani rad na poboljšanju položaja mladih i efikasnije upravljanje politikom za mlade na nivou Općine Centar. Vijećnici su pozdravili donošenje tog važnog dokumenta za kojeg su naglasili da je veoma seriozno i kvalitetno urađen te da predstavlja dobru osnovu za bolji odnos lokalne zajednice prema mladima i njihovo učešće u društvenom životu, a naročito kad je u pitanju zapošljavanje kao prioritetan zadatak.

 

Ovaj strateški dokument, koji je urađen u saradnji sa Udruženjem IDEA Sarajevo, sadrži sveobuhvatan pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uslova za trajnu dobrobit mladih i njihovo aktivno i odgovorno sudjelovanje u društvenoj zajednici. Prilikom izrade strategije provedeno je istraživanje među populacijom mladih ljudi, dobi između 15 i 30 godina s ciljem prikupljanja podataka o potrebama, problemima i mišljenjima mladih na području općine Centar.

 

Općinsko vijeće je zadužilo nadležne službe da na temelju Strategije prema mladima izrade svoje operativne planove na godišnjem nivou, a Komisiju za pitanja mladih da prati realizaciju i radi na dopunama i izmjenama tog strateškog dokumenta te da u tom cilju organizuje okrugli sto ili neki drugi skup mladih općine Centar na kojem bi se raspravljalo o strategiji, njenim perspektivama, izmjenama i dopunama. Vijeće je zadužilo načelnika i općinske službe da u budžetskoj 2015. godini obezbijede adekvatnu finansijsku podršku provedbi strategije prema mladima. Ukazano je da u planovima zapošljavanja u općinskim službama prioritet treba da imaju mladi te da se radi na programu stambenog zbrinjavanja mladih. Zaključeno je da se u septembru održi tematska sjednica o položaju i problemima mladih.

 

Izmjene oblika organizovanja javnih ustanova čiji je osnivač Općina

 

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo odluke o izmjenama i dopunama Odluke o promjeni oblika organizovanja Javnog preduzeća ''Centar za sport i rekreaciju'' Sarajevo u javnu ustanovu i Odluke o preuzimanju prava osnivača i utvrđivanja statusa ''Centra za kulturu'' Sarajevo kao Javne ustanove u državnoj svojini. Izmjenama pomenutih odluka Općinskom vijeću se vraćaju nadležnosti koje je ranije imalo kad je riječ o imenovanju i razrješavanju upravljačkih struktura ove dvije javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar. Zaključeno je da te ustanove u roku od 30 dana usklade svoja osnivačka i druga akta sa izmjenama i dopunama odluka koje je usvojilo Općinsko vijeće na ovoj sjednici.

 

Odluka o pokretanju aktivnosti za izmjene Statuta Općine Centar

Sa predloženog dnevnog reda 22. sjednice povučen je Prijedlog amandmana IX-XIV na Statut Općine Centar i donesena je odluka da se pokrenu aktivnosti za izmjene Statuta Općine Centar.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenje o izuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta (površine 98 m2) iz posjeda vlasnika ''Panorama Sole'' d.o.o. u svrhu izgradnje dijela saobraćajnice od Ulice Adila Grebe do Ulice Soukbunar, u skladu sa Regulacionim planom ''Čobanija''. Vijeće je donijelo i rješenjaza dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata i dalo saglasnost na promet nedovršenom zgradom u Ulici Breka 55.

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o pravnim mogućnostima Općine Centar da u potpunosti raspolaže i upravlja zemljištem u vlasništvu Općine Centar na lokaciji Narodno pozorište. Naime na toj lokaciji je, prema UP ''Narodno pozorište'', planirana izgradnja javne podzemne garaže. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je 2010. godine zaključilo sa ''Centrotrans-Transport robe'' d.d. ugovor o koncesiji za izgradnju javne garaže na toj lokaciji koja je u vlasništvu Općine Centar, a u toku je sudski postupak po tužbi ''Centrotrans-Transport robe'' d.d. radi ispunjenja ugovora o koncesiji. Vijećnici su u raspravi naglasili da je želja Općine Centar da se što brže postigne dogovor zainteresiranih strana odnosno okonča sudski postupak i zemljište privede krajnjoj namjeni. U informaciji je navedeno da je predmetnim zemljištem moguće samo privremeno raspolagati na način da se stavi u funkciju javnog parkirališta i to do privođenja zemljišta krajnjoj namjeni.

 

Zakup poslovnih prostora

Vijeće je donijelo odluke da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u ulicama: Branilaca Sarajeva 22, Čekaluša 10, Ćemaluša 1, Maršala Tita 1 i Vrazova 2 (dvorište). Povodom ove tačke dnevnog reda usvojen je zaključak kojim Općinsko vijeće obavezuje Službu za privredu i finansije i Komisiju za poslovne prostorije da sačine i dostave informaciju o svim općinskim poslovnim prostorima koji su opterećeni dugovanjima, kao i stepenu naplate zakupnina.

 

Komisija za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti je, kao predlagač, povukla sa dnevnog reda 22. sjednice Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o općinskim priznanjima i Javni poziv i kriterije za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2014. godini.

 

Shodno ranije usvojenoj inicijativi vijećnika Velije Katice, Općinsko vijeće je na dnevni red ove sjednice uvrstilo informaciju o obnovi prostorija devastiranog vrtića ''Razigrani dani'' u Ulici Patriotske lige. Istaknuto je da se vode intenzivne aktivnosti na iznalaženju adekvatnog i što skorijeg rješavanja tog pitanja, s obzirom na probleme imovinsko-pravnih odnosa. Općinski vijećnici su ukazali na neophodnost da se što brže iznađe najkraći put kako bi se obnovio vrtić u Ulici Patriotske lige u interesu brojnih stanovnika tog područja.

 

Vijećničke inicijative

Zahtjev za provedbu presude Ustavnog suda Federacije BiH

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili inicijative o kojima su tražili da se glasa. Tako je podršku Općinskog vijeća dobila inicijativa dopredsjedavajućeg Slavena Kovačevića da se uputi pismo Skupštini i Vladi Kantona te Ustavnom sudu Federacije BiH da nije provedena presuda Ustavnog suda iz oktobra 2012. godine kojom je utvrđeno da je povrijeđeno pravo Općine Centar na lokalnu samoupravu. Ukoliko se u razumnom roku ne provede presuda, Općina Centar će kao posljednji pravni lijek pokrenuti apelaciju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Pomenutom presudom je naloženo Kantonu da u roku od šest mjeseci donese Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o preraspodjeli javnih prihoda, kako bi se dio nadležnosti Kantona prenio na općine i Grad Sarajevo.

Izmjena standarda i sistematizacije u oblasti zdravstvene zaštite

Podršku Vijeća dobila je i inicijativa vijećnice Amele Kuskunović koja će hitno biti upućena kantonalnom i federalnom Ministarstvu zdravlja da, u cilju poboljšanja zdravstvenih usluga stanovništvu, izvrše izmjene standarda, normativa i sistematizacije u oblasti zdravstvene zaštite i usluga koji su ustanovljeni tzv. ''plavom knjigom'' još 1986. godine.

Parkirališta

Na inicijativu vijećnika Suvada Kerle Vijeće je zaključilo da načelnik formira stručnu komisiju koja će utvrditi stanje kad je u pitanju uzurpiranje javnih površina za nelegalna parkirališta koja se naplaćuju te da inspekcija i policija poduzmu mjere iz njihove nadležnosti. Osim toga, komisija će utvrditi stanje na terenu kad je riječ o parkiralištima u Centru na kojima Kanton vrši naplatu i sagledati mogućnosti da se oni vrate Općini u čijoj je to isključivoj nadležnosti i koja na tome gubi 2-3 miliona godišnje budžetskih prihoda.

Općinsko vijeće je dalo podršku i inicijativi koju je, u ime Komisije za obrazovanje, uputio vijećnik Senad Alić, da se u općinskom budžetu za 2015. godinu planira više sredstava za unapređenje uvjeta rada u osnovnim školama.

Vijećnik Dževad Topić je informisao Vijeće da će Klub vijećnika SDU BiH u Općinskom vijeću Centar ubuduće djelovati pod imenom Klub vijećnika Unije socijaldemokrata BiH.

29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
29.04.2024.
PRIMJER DOBRE SARADNJE OPĆINE I GRAĐANA
Okončana velika akcija čišćenja
Više vijesti