Izrada glavnog projekta za sanaciju klizišta u Alipašinoj ulici

Početkom ovog mjeseca načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljanom Pelidija potpisao ugovor o realizaciji sredstava iz granta budžeta Općine Centar za sanaciju klizišta u 2014. godini.
Izrada glavnog projekta za sanaciju klizišta u Alipašinoj ulici

Radi se o izradi glavnog projekta sanacije klizišta u Alipašinoj ulici 255-257, na području mjesne zajednice ''Betanija-Šip''. Za provođenje procedure odabira firme za izradu glavnog projekta sanacije klizišta u Alipašinoj ulici Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 6.300 KM.  

 

 

Ovim ugovorom Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo se obavezao da će obaviti pripremne organizacione poslove, izvršiti izbor nosioca izrade glavnog projekta, pribaviti kompletnu dokumentaciju. Nakon okončanja pomenute procedure slijedi odabir najpovoljnijeg izvođača radova na sanaciji klizišta u Alipašinoj ulici, što će također obaviti Zavod za izgradnju koji će ujedno vršiti nadzor realizacije ovog projekta.

 

 

Prema podacima kojima raspolaže Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, na teritoriji općine Centar nakon proljetnih poplava broj registrovanih klizišta na području centralne gradske općine se popeo na 157. Od tog broja, tokom proteklih godina, urađena je sanacija na 40 lokacija. U 2013. godini okončani su veliki projekti sanacije klizišta, kao što su u Ulici Kaptol gdje je izgrađeno i novo stepenište, zatim u Dalmatinskoj ulici, Trebevićkoj na Soukbunaru... U toku je izrada glavnog projekta sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u Pruščakovoj ulici i u Velikom parku. U općinskom budžetu za 2014. godinu planiran je iznos od 1.930.000 KM za sanaciju klizišta na području općine Centar.