Predstavnici Općine Centar posjetili općine Pale-Prača, Rogatica i Sokolac

Delegacija Općine Centar predvođena predsjedavajućim Vijeća Nedžadom Ajnadžićem, a u kojoj su još bili savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Vahid Bećirević i vijećnik Suvad Kerla posjetili su 31. jula 2014. godine općine Pale-Prača, Rogatica i Sokolac.
Predstavnici Općine Centar posjetili općine Pale-Prača, Rogatica i Sokolac

Prilikom posjeta predstavnici navedenih općina potpisali su ugovore prema kojima im je iz budžeta središnje sarajevske Općine izdvojena novčana pomoć za sanaciju šteta nastalih tokom majskih poplava.

Predsjedavajući Ajnadžić je ovom prilikom kazao kako Općina Centar ima sreću da raspolaže sredstvima iz stabilnog budžeta što joj omogućuje da pomaže i manje razvijene općine u BiH.  

-Naša Općina je posljednjih osam godina nerazvijenim općinama pomogla sa oko 10,8 miliona maraka, što su u današnjim uvjetima prilična sredstva. Za sanaciju šteta od poplava i elementarnih nepogoda iz općinskog budžeta smo izdvojili 500 hiljada maraka, od čega smo do sada uplatili najveći dio na račune manje razvijenih općina u BiH. Ova sredstva će sigurno biti iskorištena za dobrobit građana - naglasio je Ajnadžić.

Općina Pale-Prača

-U našoj maloj općini puno je potreba, a posebno ove godine zbog elementarne nepogode, tako da nam je svaka pomoć, bez obzira na iznos, dobrodošla. Prema procjenama štete koje su nanijele poplave iznose oko 1,3 miliona maraka. Pokrenuli smo aktivnosti kako bi u narednom periodu spriječili poplave i preventivno djelovali, za što će nam trebati podrška viših nivoa vlasti. Općina Centar nam je i prethodnih godina pomagala. Zahvaljujemo se na pomoći i razumijevanju koje je Općina Centar pokazala - istakao je Asim Zec, načelnik Općine Pale-Prača. Za pomoć ovoj općini sa pomenutog granta je izdvojeno 10 hiljada maraka.

Općina Rogatica

Štete od majskih poplava su na području općine Rogatica procijenjene na oko 500 hiljada KM. – Iznos od 5.000 KM koje je Općina Centar izdvojila kao pomoć za sanaciju šteta od poplava namjeravamo utrošiti na sanaciju oštećene pumpne stanice koja snabdijeva vodom stanovništvo u selima sela Vragolovi i Karačići. Zahvaljujem se ovom prilikom našim prijateljima iz Općine Centar koji su našli za shodno da nam pomognu da riješimo ovaj problem. Sa Općinom Centar smo uvijek imali dobru saradnju i nadamo se da će ona biti nastavljena i u budućnosti - kazao je načelnik Općine Rogatica Tomislav Puhalac.

Općina Sokolac

Delegaciju Općine Centar na Sokocu ugostio je Ljubomir Erić, zamjenik načelnika. Općina Centar je ovoj lokalnoj zajednici pomogla sa deset hiljada maraka. Ova sredstva, prema Erićevim riječima, biće utrošena za sanaciju putne komunikacije koja povezuje mjesta Kaljina, Hrasišta, Cvrčići, Gire, Bjelasovići i Banja Lučica.