Izdata urbanistička saglasnost za izgradnju vodovoda za Nahorevo

Na adresu Pravobranilaštva Općine Centar u ponedjeljak 4. augusta 2014. godine stigla je urbanistička saglasnost za izgradnju vodovodne mreže sa izvorišta Klanice za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja ( Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“).

Saglasnost je dostavila Gradska uprava koja je nadležna za izdavanje urbanističkih saglasnosti u slučajevima kada se projekti realizuju na području dvije općine, u ovom slučaju Centar i Stari Grad.

 

S obzirom da za predmetni lokalitet nije donesena detaljna planska dokumentacija prilikom izdavanja urbanističke saglasnosti pribavljeno je pozitivno stručno mišljenje Zavoda za planiranje razvoja KS. Također je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, u skladu sa federalnim Zakonom o vodama, donijelo rješenje o davanju prethodne vodne saglasnosti za izgradnju vodovodnog sistema  za pomenuta naselja na Nahorevu.

 

Kako bi Služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Centar, prilikom provođenja procedure izdavanja građevinske dozvole, mogla provesti proces eksproprijacije zemljišta, potrebno je da Vlada Kantona Sarajevo utvrdi javni interes na predmetnom zemljištu. – Naša služba će do naredne septembarske sjednice Općinskog vijeća Centar pripremiti materijal za davanje mišljenja za provođenje ovog projekta vodosnabdijevanja. Usvajanjem ovog mišljenja od vijećnika Općinskog vijeća Centar te također i Vijeća Starog Grada, Vlada KS će imati pravni osnov za donošenje odluke za utvrđivanje javnog interesa. Nakon ovog slijedi postupak eksproprijacije odnosno izuzimanja zemljišta od vlasnika uz naknadu po tržišnoj cijeni, što je preduslov za izdavanje građevinske dozvole – kazao je Damir Konjičanin, pomoćnik načelnika za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Centar.

 

Tokom provođenja procedure izdavanja građevinske dozvole, osim rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu gdje je predviđena buduća trasa novog vodovoda, investitor projekta također je u obavezi da prikupi odgovarajuće saglasnosti komunalnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Sarajevogasa“ te javnih preduzeća „Elektroprivreda“ i „BH Telecom“, kao i da obezbijedi glavni projekat. Također je potrebno da pribavi projektnu dokumentaciju zaštite na radu, sanitarnu saglasnost i elaborat o geološkim i geotehničkim karakteristikama tla.