Revizija ostvarenog prava na dječiji dodatak za invalidne osobe

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koje su usvojene 8. maja 2014. godine na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo predviđeno je da osobe kojima je priznat status invalidnih lica moraju obnoviti svoje pravo na dječiji dodatak.

 Invalidne osobe od 20 do 80 posto, prema novim odredbama pomenutog Zakona, više nemaju mogućnost za ostvarivanje prava na uvećani dječiji dodatak, dok će redovni dječiji dodatak osobe iz pomenute kategorije moći ostvariti u slučaju kada prihod po članu domaćinstva ne prelazi 120 KM. 

Kantonalna ministarstva za rad i socijalnu politiku te za boračka pitanja, prilikom usvajanja izmjena i dopuna pomenutog Zakona, uspjeli su da iz novih odredbi izuzmu pripadnike boračke populacije koji imaju priznat status invalidne osobe od 20 do 80 posto invalidnosti, kojima je ovo pravo priznato na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja BiH.

U skladu sa navedenim Služba za rad i socijalna pitanja Općine Centar već je izdala sva rješenja ovoj kategoriji invalidnih lica o prestanku dosadašnjeg prava na dječiji dodatak, gdje je na kraju navela na koji način ove osobe boračke populacije mogu ostvariti pravo na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca.

Korisnici ovog prava dužni su Općini Centar podnijeti novi zahtjev, a ostvarivanje prava na dječiji dodatak teče od dana podnošenja zahtjeva.